"Zeven keer meer oproepen bij Zelfmoordlijn na seizoensfinale Thuis"

vrt
Na de seizoensfinale van de soap 'Thuis' kreeg de Zelfmoordlijn 1813 in het uur na het einde van het programma zeven keer zoveel oproepen als de week ervoor. Prof. Dr. Gwendolyn Portzky, coördinator van het VLESP, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, betreurt dat in de soap de methode waarmee tot zelfdoding werd overgegaan expliciet in beeld kwam. Ze wil ook dat àlle richtlijnen voor de media in verband met het voorkomen van zelfdoding worden in acht genomen. "Het gaat niet op dat men het nummer 1813 van de Zelfmoordlijn vermeldt, en denkt dat het daarmee ophoudt", aldus prof. Portzky.

Liefst 1.361.910 kijkers, ruim 150.000 meer dan een jaar eerder, volgden afgelopen vrijdag de seizoensfinale van de Eén-soap 'Thuis'. Ze zagen hoe Luc Bomans een strop rond de nek aantrok en vervolgens in het ijle sprong. Een expliciete scène die duidelijk veel kijkers beroerde. Na afloop van de finale kreeg de Zelfmoordlijn 1813 zeven keer zoveel oproepen als de week voordien

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, haar partners en Te Gek!?, roepen op om "alle mediarichtlijnen zoveel mogelijk te respecteren, zowel in de pers als in fictie". "Ook in de nasleep van het overlijden van Steve Stevaert werd vastgesteld dat de gebruikte (en breed beschreven) methode tot acht keer meer deel uitmaakte van de zelfmoordplannen van de oproepers aan de Zelfmoordlijn 1813 in vergelijking met andere weken", aldus VLESP in het persbericht.

Gevaar voor copycatgedrag
"In de richtlijnen voor de media in verband met zelfdoding wordt aangeraden om zelfdoding niet in een sensationele context te plaatsen en om methodes tot zelfdoding zeker niet in beeld te brengen", zegt prof. Portzky. "En dat had in het geval van 'Thuis' beslist beter gekund. Het expliciete tonen van de methode - zo leert wetenschappelijk onderzoek - zet namelijk mensen met suïcidaire gedachten vaak aan tot copycatgedrag."

Prof. Portzky en Kirsten Pauwels van de Zelfmoordlijn vinden het wel positief dat de programmamakers van "Thuis" vooraf aan hen gemeld hadden dat zelfdoding aan bod zou komen in de laatste uitzending van dit tv-seizoen. "Daardoor konden we voldoende vrijwilligers inzetten om de oproepen na de uitzending te beantwoorden", zegt Kirsten Pauwels.

Scenario met hoop en toekomstperspectief
"Maar er is meer nodig. Men zou ook kunnen kiezen voor een scenario waarin hoop en een toekomstperspectief gegeven wordt, of men zou kunnen werken met positieve voorbeelden, met getuigenissen van mensen. En men kan ook beklemtonen dat zelfdoding altijd het gevolg is van een complex samenspel aan factoren."

"In de richtlijnen voor de media wordt aangeraden om methodes tot zelfdoding zeker niet in beeld te brengen. En dat had in het geval van 'Thuis' beslist beter gekund. Het expliciete tonen van de methode zet mensen met suïcidaire gedachten vaak aan tot copycatgedrag."

Prof. Portzky

Thuis-producer Wim Janssen: "Niet voor sensatie"
"De kijkers hebben duidelijk heel erg meegeleefd met het personage Luc Bomans. En de slotscène kwam inderdaad best hard aan. Daar is intern vooraf zeer lang over nagedacht, maar we willen de themathiek van zelfmoord in Thuis bespreekbaar maken", aldus Thuis-producer Wim Janssen.

"Soms kiezen we voor meer spectaculaire seizoensfinales, nu was het eerder een emotionele seizoensfinale. Uiteraard hebben we lang nagedacht over één van de meest prangende scènes in de seizoensfinale van Thuis. We zijn heel erg secuur te werk gegaan, er is lang nagedacht hoe we de bewuste scène gingen draaien, hoe we de beelden zouden monteren. Het was heel erg zaak om een goeie mix te vinden tussen de spanningsboog die we wilden opbouwen en het effect van het verhaal op de kijker."

"Voor alle duidelijkheid: dit is absoluut niet voor de sensatie gedaan. Het afscheid van Luc Bomans was een zeer emotionele lijn. De kijkers hebben duidelijk heel erg meegeleefd en de bewuste scène kwam vrijdag best hard aan. Maar, zelfmoord is een maatschappelijk thema dat we niet uit de weg willen gaan en dat we eerder al in Thuis behandelden."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

"Voor alle duidelijkheid: dit is absoluut niet voor de sensatie gedaan. We hebben er lang over nagedacht, maar zelfmoord is een maatschappelijk thema dat we niet uit de weg willen gaan."

Thuis-producer Wim Janssen