"Wij, De Collega's? Dat kogelvrij vest is niet voor de show"

BELASTINGINSPECTEURS ZIJN STERREN VAN NIEUWE DOCUREEKS OP ÉÉN

VRT
Inspecteur bij de belastingen: het lijkt zowat de meest duffe job die er is. Maar het tegendeel is waar, zo zeggen medewerkers van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Zij spelen de hoofdrol in de nieuwe VRT-docureeks 'De fiscus'. "Onze job is soms ronduit gevaarlijk."

Belastingen, nee, wij Belgen zijn er geen fan van. En van belastingcontroleurs al helemaal niet - zeker niet als de fiscus erachter komt dat we in het zwart hebben gewerkt of gekocht, of een koterij hebben verbouwd tot een open keuken zonder het kadaster op de hoogte te brengen.

Maar daar komt weldra verandering in. Vanaf 16 november komt 'De fiscus' op Eén, een nieuwe documentairereeks die een jaar lang ambtenaren bij verschillende diensten van de FOD Financiën van nabij volgde: het mobiel team douane, de cel sigarettensmokkel, het ontvangkantoor, het kadaster en natuurlijk het paradepaardje, de BBI. Het resultaat is een indringend portret van mensen die nauwelijks lijken op het stereotiepe beeld van de ambtenaar.

"Wij hebben een perceptieprobleem, dat weten we", zegt Hans D'Hondt, hoofd van de FOD Financiën. "Maar we zijn wel degelijk professionals, geen typetjes zoals in 'De Collega's'. Het is soms een ondankbare job, soms ronduit gevaarlijk - het is niet voor de show dat sommige mensen bij een opdracht een kogelvrij vest dragen."

Lees het hele verhaal over de nieuwe docuserie 'De Fiscus' in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.

© VRT