"Walgelijk als je zo wil winnen": kijkers niet te spreken over Nederlandse finale 'Slimste Mens'

KRO/NCRV
Tv-kijkend Nederland is not amused. Hoewel 'De Slimste Mens' bij ons nog moet beginnen, liep de populaire quiz daar net op zijn einde. Journalist en radiopresentator Roelof de Vries kwam er als winnaar uit de bus. Maar daar zijn sommige kijkers het niet mee eens. 

De finale werd gespeeld door milieuactiviste Anne Fleur Dekker, schrijver Philip Huff, en dus ook journalist Roelof de Vries. Die gebruikte in de allerlaatste fase van de quiz een tactiek die ook bij ons geregeld wordt toegepast: de Vries liet zijn aantal seconden zakken, totdat hij er minder over had dan zijn tegenspeler. Zo kwam hij als eerste aan beurt bij de laatste vraag, wist hij de concurrentie naar huis te sturen, en zo de titel van 'Slimste Mens van Nederland' binnen te rijven. 

Sommige kijkers zijn echter niet te spreken over die uitslag. Zij spreken van een “laffe overwinning”. "Walgelijk als je zó wil winnen”, klinkt het op Twitter. Of: "Roelof is zo’n uitermate onsportieve winnaar”. Ook de woorden “onbevredigend” en “kinderachtig” komen geregeld aan bod op de sociale media. Sommige kijkers vragen nu zelfs om de spelregels aan te passen, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. 

KRO/NCRV59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Deckers

  Wat vinden ze dan dat hij moest doen ? Een seconde meer overhouden en zijn tegenstrever de winst kado doen ? Geen enkel zinnig mens doet dat. Maar dan is er 1 oetlul die hierover Twittert, FBooked of Instagrammed en gegarandeerd wordt die door een deel van de intelligentsia nagekwaakt3 Maar je kan gerust zijn. 90% van de mensen vind dit normaal.

 • CHRISTIANA DE GEEST

  Spelregels veranderen zou meer spanning geven. Zoals eerder hier vermeld. Slechts 20 minuten bedenktijd inplaats van seconden lang te zakken. In feite maakt de zakker dan de meeste kans, ook al weet hij de antwoorden niet.

 • Thomas Wegner

  Winnen is nu eenmaal het doel van een spel. En zolang je niets doet wat niet in de regels staat, is daar niks mis mee. Ik zou d!t zelfs 'slim gespeeld' durven noemen...

 • Dirk Vanhelmont

  Opportunisme troef ... Overal!

 • herman van cauter

  Een slimme speler is ook een gewiekste speler !