'Topdokter' Chris van der Linden: "Hoog tijd voor de reeks 'Topverpleegkundigen'"

PN/Thinkstock
Vandaag is het exact 197 jaar geleden dat oerverpleegster Florence Nightingale werd geboren. Sinds 1965 is 12 mei daarom uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Verpleegkunde. Chris van der Linden - u weet nog wel, de ietwat excentrieke neuroloog uit Topdokters en De Slimste Mens - brengt een ode aan alle mensen in de zorgsector en aan hun "onderschatte en onderbetaalde" beroep. "Ze moeten een nieuwe tv-reeks 'Topverpleegkundigen' maken. Voor mij zijn ze allemaal Florence Nightingale."

"Het is ongelooflijk hoeveel werk verpleegkundigen verzetten", steekt de sympathieke Nederlandse Parkinsonspecialist van wal. Hij is 62 en werkt al 26 jaar in het Gentse AZ Sint-Lucas. Wie vorig jaar naar 'Topdokters' op VIER keek, ziet hem nog zó van de trapleuning glijden of gezwind met de step door de hospitaalgangen vliegen. In dat Sint-Lucasziekenhuis werkt hij dagelijks samen met een straf legertje verpleegkundigen, maar hij vergeet ook hun collega's in de andere sectoren van de zorg niet. "Zij die elke dag de baan opgaan, bijvoorbeeld, om mensen thuis te verzorgen. Het is een ontzettend zware job, die niet voldoende betaald wordt en waarvoor ik niet enkel vandaag mijn waardering wil uitdrukken", zegt Van der Linden.  

Dat laatste klopt ook helemaal, want onlangs nog nam de neuroloog een twintigtal verpleegkundigen van zijn afdeling mee uit eten naar een Italiaans restaurant in Gent. "Dan kunnen we het eens over iets anders dan medische onderwerpen hebben. Zulke uitstapjes zijn belangrijk voor een goede band, voor het vertrouwen tussen ons. En zo wil ik laten zien dat ik honderd procent respect voor hen heb."

Het is een ontzettend zware job, die niet voldoende betaald wordt

Gemotiveerde verplegers en verpleegsters houden ons bovendien als arts scherp. Zonder hen kunnen wij niet functioneren. Ze staan ons bij met hun praktische kennis en denken méé met ons. Ze geven bovendien écht om hun medemensen, anders kan je dat beroep niet uitoefenen. Denk maar aan al het werk dat zij opknappen, waar de meesten hun neus voor zouden ophalen. Tot het opkuisen van urine en uitwerpselen toe. We moeten hen allen dankbaar zijn

Van der Linden haalt een ervaring uit de praktijk aan met een verpleegster in een glansrijke hoofdrol. "Een van mijn Parkinsonpatiënten was door de medicatie heel verward. Hij was agressief en sloeg uiteindelijk zelfs een verpleegster. Toch bleef zij uiterst koel, sprak de patiënt rustig toe om hem te bedaren, riep de security erbij - zoals het hoort - en belde mij om het incident te melden. Zij pakte het dus zeer goed aan, zeker als verpleegster op een niet-psychiatrische afdeling. Ze toonde zich begripvol ten opzichte van een patiënt die handelde onder invloed van zijn medicatie. En dankzij haar telefoontje kon ik die medicatie ook meteen weer aanpassen."  

Concurrentiestrijd
Naar eigen zeggen kan de hersendokter maar niet genoeg bloemetjes werpen naar de verpleegkundigen. Kritiek heeft hij enkel op de overheid, die volgens Van der Linden niet de middelen voorziet om het nijpende personeelstekort in de gezondheidszorg op te lossen. "Er lijkt wel een concurrentiestrijd aan de gang tussen ziekenhuizen om het mooiste gebouw neer te poten. Ook ik zit nu in zo'n nieuwbouw, maar mijn oude stek was voor mij even goed. De fondsen daarvoor zouden veel beter naar de zorgverlening zelf gaan. Op dát terrein moeten we elkaar beconcurreren."

"Chapeau voor al wie dat tekort mee opvangt door erg hard te werken", besluit Chris Van der Linden met een laatste compliment voor de verpleegkundigen.

Laat die realityserie nu maar komen, want 'top' zijn ze zeker, de sterren van de zorgsector.