‘The king is back': Loeki de Leeuw maakt tv-comeback als hypermoderne dj

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Het iconische reclameroofdiertje Loeki de Leeuw heeft vanavond tot groot genoegen van tv-kijkers zijn comeback gemaakt op de Nederlandse televisie. Loeki was vijftien jaar geleden voor het laatst op de buis. 

In het filmpje verscheen Loeki als trance-dj in een bomvol stadion waar hij werd aangekondigd met de woorden ‘the king is back’ en ‘the ultimate predator dj’. Tijdens zijn optreden maakt het leeuwtje achter de draaitafel een rotsmak, waarna het geluid stilviel en hij ‘asjemenou’ riep. Daarna barstte zijn dansfeest weer los. 

Op Twitter was de rentree van het leeuwtje, ooit bedacht door Joop Geesink en nu nieuw leven ingeblazen door zijn dochter Louise Geesink en Patrick Raats (respectievelijk animatie en regie), al voor de uitzending onderwerp van gesprek. Sommigen stelden, nog voordat de eerste beelden te zien waren, nog nooit zo te hebben verlangd naar een reclameblok op tv. Maar er was ook ophef, omdat het bleek te gaan om een Loeki-filmpje dat al in november 2016 door de makers op filmkanaal YouTube zou zijn gezet. “Nooit eerder vertoond materiaal? Wat een onzin”, reageerde iemand. De STER (Stichting Etherreclame, red.) was vanavond niet voor commentaar bereikbaar.

Handtekeningen

Het ging om een vooralsnog eenmalig filmpje, kort voor het Journaal van 20.00 uur op NPO 1, dat gebruik maakt van de oude pop én digitaal geanimeerde beelden. Het iconische ‘Asjemenou’ was oud audio-materiaal van Joop Geesink die de stem van Loeki in het verleden verzorgde.

De terugkeer van Loeki begon recent met een petitie van radio-dj's Jan Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte. De petitie van de twee kreeg binnen twee dagen meer dan 20.000 handtekeningen. De STER, verantwoordelijk voor de reclame op publieke zenders, had beloofd bij minimaal 10.000 handtekeningen na te denken over de terugkeer van Loeki op televisie. Loeki bedankte vanavond de opstellers van de actie en alle fans die meewerkten aan zijn comeback. 

Loeki de Leeuw onderbrak de STER-reclames tussen 1972 en 2004. Vaak ging er in de filmpjes iets mis waarbij Loeki steevast ‘asjemenou’ riep. In totaal zijn er meer dan zevenduizend filmpjes rond Loeki gemaakt. De STER stopte in 2004 met de filmpjes omdat het te duur werd om ze te maken.

Loeki is terug op de buis
STER Loeki is terug op de buis
Loeki is back
STER Loeki is backReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.