'The Crown', wellicht de meest prestigieuze Netflix-reeks ooit

Netflix
Als zelfs de BBC een serie naast zich neerlegt wegens te duur, dan weet je dat die serie veel heeft gekost, heel veel. Netflix pompte liefst 110 miljoen euro in 'The Crown', wellicht de meest prestigieuze reeks die de streamingdienst ooit heeft gemaakt. 'The Crown' vertelt het verhaal Koningin Elizabeth II en de rest van de Britse koninklijke familie.

Het eerste seizoen, dat morgen op Netflix verschijnt, volgt koningin Elizabeth II tijdens haar eerste regeringsjaren in de jaren '50. De koningin wordt gespeeld door Claire Foy. Peter Morgan, de man die eerder een film ('The Queen') en toneelstuk ('The Audience') over de roemruchte vorstin maakte, schreef het scenario.  

In zowel 'The Queen' als 'The Audience' werd de rol van koningin Elizabeth ingevuld door Helen Mirren. "En Helen was geweldig, ook in de The Queen. Maar ze is nu 70: ze was gewoon geen kandidaat om de jonge Elizabeth te spelen", aldus Peter Morgan. "Bovendien is actrice Claire Foy even geweldig en overtuigend als Helen. Zij weet weer heel andere, nieuwe kanten van de koningin uit te lichten."

Meerdere seizoenen
Kosten noch moeite zijn gespaard om het Britse hofleven halverwege de twintigste eeuw vorm te geven. "Maar het leven van Elizabeth II biedt meer dan genoeg stof voor meerdere seizoenen", aldus de bedenker van de reeks. "Zij is een vrouw met een enorm interessant leven. Op een gegeven moment zullen we op zoek moeten gaan naar een oudere actrice voor de rol. En ik sluit zeker niet uit dat we dan Helen weer zullen benaderen."

Helen Mirren als ELizabeth II in 'The Queen'
rv Helen Mirren als ELizabeth II in 'The Queen'
Netflix

Research

Morgan heeft een team van vier onderzoekers in dienst die proberen zoveel mogelijk feitenmateriaal over de levens van de koninklijke familie te vinden. "Heel veel wat de koningin doet wordt gedocumenteerd. Maar haar wekelijkse ontmoetingen met de premiers bijvoorbeeld niet. Niemand weet wat er tijdens die bijeenkomsten wordt besproken."

In de eerste reeks van The Crown krijgt Elizabeth te maken met Winston Churchill (John Lithgow), die na de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot premier werd verkozen. "Juist dat soort gesprekken zijn voor een scenarist heel interessant om je gedachten op los te laten. Wat zouden ze gezegd kunnen hebben, hoe hebben die twee mensen zich in elkaars bijzijn gedragen?"

John Lithgow als Winston Churchill
Netflix John Lithgow als Winston Churchill
Netflix

Queen niet bereikbaar

Buckingham Palace heeft zich overigens nooit uitgelaten over de producties die Morgan maakt over het leven van de Windsors. "Ik vind dat ook wel elegant", stelt hij. De makers hebben op diverse manier geprobeerd om contact te leggen met de koningin - tevergeefs. "Maar we hebben echt recht geprobeerd te doen aan hun levens en de situaties waarin zij vaak ongevraagd worden gemanoeuvreerd."

Het eerste seizoen van 'The Crown' is vanaf morgen beschikbaar op Netflix.

Netflix