"Netflix al goed voor 10 procent Nederlands internetverkeer"

Actrice Famke Janssen op de rode loper tijdens de Nederlandse Netflix Party.
ANP Actrice Famke Janssen op de rode loper tijdens de Nederlandse Netflix Party.
Netflix heeft zijn start bij onze noorderburen niet gemist. Een dag na de lancering haalde de de dienst zo'n 10 procent van al het Nederlandse internetverkeer. De Nederlandse internetondernemer Alexander Klöpping komt op Twitter met die cijfers.

De Amerikaanse internetfilmdienst Netflix is sinds gisteren ook in Nederland te zien. Klanten betalen er een vast bedrag per maand en krijgen zo toegang tot films en series.

Dat Netflix een flink beslag kan leggen op de bandbreedte in een land, bewijst de videostreamer dagelijks in de VS.  Op gezette tijdens is Netflix in Amerika goed voor ruim een derde van al het internetverkeer. Als YouTube er nog eens bij wordt gerekend, nemen die twee sites samen zowat de helft van de gebruikte bandbreedte in beslag.

Doel: 1 op 3 huishoudens
CEO Reed Hastings heeft laten weten dat hij erg blij is met de lancering van zijn videodienst in Nederland. Voor de camera's van Tweakers zegt de Amerikaan dat hij zelf drie jaar in Nederland heeft 'gewoond' voor zijn oude bedrijf en dat hij in die tijd (1993-1996) het vaak aan de stok had met de Nederlandse telecomreus KPN om een goede isdn-lijn te krijgen.

"Dat is nu wel anders", zegt de entrepreneur die de huidige staat van de Nederlandse internetaansluitingen prijst. Over de kritiek dat het aanbod tegen zou vallen, zegt Hastings dat er hard wordt gewerkt om meer content te krijgen, maar dat vooral partijen als RTL en HBO het hem heel lastig maken. Netflix hoopt ongeveer een derde van alle Nederlandse huishoudens aan zich te kunnen binden.