‘Make Belgium Great Again’ ruimt 50.000 sigarettenpeuken op in Leuven

VTM
‘Make Belgium Great Again’ keert dit najaar terug met een gloednieuw seizoen. Frances Lefebure trok vandaag samen met enkele vrijwilligers de Leuvense binnenstad in om sigarettenpeuken op te rapen. Ze ruimden samen meer dan 50.000 peuken op. Met de actie wil ‘Make Belgium Great Again’ de strijd aangaan tegen zwerfvuil.

Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Belgen. Onderzoek toont aan dat de helft van ons zwerfvuil uit sigarettenpeuken bestaat. Peuken die bovendien giftig zijn voor mens en dier én die pas na 15 jaar terug worden afgebroken. Hoog tijd dus voor actie. ‘Make Belgium Great Again’ slaat de handen in mekaar met Mooimakers, een organisatie die zich inzet tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zij trommelden samen met Frances en de programmamakers vrijwilligers op om met z’n allen de straten ‘peukvrij’ te maken. Hun tocht startte woensdag op het Ladeuzeplein. In totaal werden meer dan 50.000 sigarettenpeuken van de straat gehaald. Welke acties tegen zwerfvuil Frances nog in petto heeft, wordt dit najaar duidelijk in ‘Make Belgium Great Again’.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kirsten Hershe

  Vroeger nam ik mijn peuken mee huiswaarts wanneer ik mij in het openbaar begaf, tegenwoordig kieper ik alles de natuur in of op straat. Dat is mijn manier om mijn ongenoegen te uitten tegen alle hypocriete en nutteloze regeltjes en maatregelen waarmee men het klimaat wil trachten te redden. Als ik niet langer met mijn diesel oldtimer mag rijden waar ik wil dan veeg ik aan de rest ook mijn voeten.En nee, ik laat mijn slaap er niet voor, integendeel. Ik slaap steeds beter.

 • Karel Tichmann

  Wie dacht dat uitgedrukte sigaretten op straat slecht zijn voor het milieu, heeft het ten dele mis. Alle vogels zijn dankbaar voor de rondslingerende peuken. Ze maken er een fijn warm nest mee, dat bovendien bacteriën en mijten buiten de deur houden. Eerst werden planten met pesticiden naar het nest gesleept, nu maken vogels gebruik van sigarettenpeuken, - dit volgens milieu wetenschappers - die talloze nesten onder de loep namen.

 • Marc De Vos

  Sigaretten, appel, verpakking van versnapering enz allemaal hoge boetes geven wanneer dit op de grond gegooid wordt. Alleen zo kan dit stoppen. De riool is de eerst afwatering naar de zee en toch zie je rokers hun sigaret in de riool smijten.

 • Dietrich Van Helder

  Je zal me nooit betrappen een peuk weg te gooien in natuurgebied. Ik geef toe dat die op straat wel makkelijk achteloos weggooi. Is er een vuilnisbak in de buurt dan doe ik de moeite wel maar zal niet blijven rondlopen met een peuk in mijn hand, ik ben niet perfect. Zal er beter mee proberen om te gaan.

 • Roger Van den Bergh

  Prima maar wat daarna? Rokers blijven vervuilen en smijten hun peuken toch op straat, in de riool, tussen de sporen op het perron in het treinstation, aan de bus- en tramhalte, enz.