‘Little Britain’ van streamingdiensten gehaald om blackface

Little Britain
BBC Little Britain
Grote streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk hebben sketchserie ‘Little Britain’ verwijderd van hun platforms omdat er blackface in voorkomt. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien. Dat melden Britse media dinsdag.

Het duo Matt Lucas en David Walliams kreeg al langer kritiek op verschillende personages die als discriminerend en racistisch werden ervaren. Zo speelde Walliams een travestiet en schminkte Walliams zich zwart voor de rol van een zwarte vrouw.

Beelden die niet meer passen bij deze tijd, vindt de BBC. “De tijden zijn veranderd sinds ‘Little Britain’ voor het eerst te zien was en daarom is de serie niet meer beschikbaar via BBC iPlayer.” BritBox deelt dezelfde uitleg voor de keuze om de serie te verwijderen. Ook opvolger ‘Come Fly With Me’ is verwijderd van de streamingdiensten. Bij Netflix staan beide reeksen volgens Britse media sinds vorige week niet meer tussen het aanbod, maar de streamingdienst was niet bereikbaar voor commentaar.

Lucas zei in 2017 al spijt te hebben van een paar personages uit de show. “Als ik ‘Little Britain’ kon overdoen, dan zou ik die grappen over travestieten niet meer maken. En ik zou geen zwarte personages meer spelen”, vertelde hij destijds. “Ik zou gewoon geen serie meer maken die mensen pijn doet. We hebben veel gemenere comedy gemaakt dan ik nu zou doen.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Suzy Neefs

  Wat gaat het volgende zijn. Ik leef heel graag maar aan de andere kant ben ik blij dat ik zeker over veertig jaar niet meer op de aardbol zal zijn. Verziekte wereld en al zeker België.

 • Willy De Gieter

  Laat ons ook maar per direct Blackadder van het scherm halen.

 • Henk De Baere

  Gaan we dan ook de film "white chicks" er afhalen? Waarin donkere mannen verkleed gaan als witte vrouwen? Of wordt dat dan wel als grappig gezien?

 • Dirk De Buyst

  Het wordt met de minuut erger...

 • Erik Junes

  Als ik dergelijke zaken lees ben ik zeer blij dat ik de jaren '80 en '90 nog bewust heb mogen meemaken. En zelfs als kind zelfs nog iets van de kleurrijke jaren '70. En ik ben vooral blij dat mijn zus noch ikzelf kinderen hebben die in deze verzuurde, bekrompen, politiek correcte wereld moeten opgroeien.