'Journaal'-hoofdredacteur is kritiek beu: "Het is echt VRT-bashen à volonté"

Björn Soenens.
VRT Björn Soenens.
Björn Soenens, hoofdredacteur van 'Het Journaal' op de VRT, is de kritiek die de nieuwsuitzending van de openbare omroep te verduren krijgt, meer dan beu. Ook de vergelijkingen met 'Het Nieuws' op VTM zinnen hem niet, zo zegt hij in een interview met het weekblad Knack.

Soenens is sinds meer dan een jaar hoofdredacteur van 'Het Journaal'. Een van de grootste veranderingen die hij al doorvoerde was dat de VRT nu radicaal kiest voor wat ze zelf 'constructieve journalistiek' noemt. "Onthoofdingen, terreuralarm, armoede, oorlog in Afrika: elke seconde van de dag worden mensen overdonderd met negatieve berichten. Zo krijgen ze een vertekend beeld van de wereld en ik ben ervan overtuigd dat die aanpak op den duur niet meer zal werken."

Soenens wil naar eigen zeggen liever de achtergrond en context van gebeurtenissen schetsen. "Sommigen noemen dat misschien soft, maar ik pas voor harde journalistiek als dat betekent dat je de mensen een verkeerd beeld van de werkelijkheid voorschotelt."

"Profileer ik me te veel?"

Wakker liggen van de concurrentie van het VTM-nieuws doet Soenens niet, zo zegt hij. In een interview in De Morgen gaven VTM-journalisten Julie Colpaert, Elke Pattyn en Rosalie Pieters onlangs nog aan dat ze tevreden waren met de stijgende kijkcijfers voor hun nieuwsuitzending. "We maken al een tijdje een ander journaal. Met meer buitenland en meer politiek. Dat begin je nu ook in de cijfers te zien", klonk het onder andere.

Maar "bij VTM maken ze andere keuzes en dat maakt ieder voor zichzelf uit", aldus Soenens. "We zullen wel zien wat de kijker uiteindelijk verkiest." Wat hem wel stoort is "die constante negatieve framing van het VRT-journaal in sommige media. 'VTM haalt de VRT steeds meer in', lees ik overal. Het gaat ook altijd over de cijfers, nooit over de inhoud. (...) Het is soms echt VRT-bashen à volonté. Soms vraag ik me af of het misschien iets met mij te maken heeft. Kom ik te vaak naar buiten? Profileer ik me te veel?"

Voorgeschotelde kritiek dat 'Het Journaal' soms gewoon saai is, wuift Soenens weg. Er is al veel veranderd en er zal nog meer veranderen, ook vormelijk. "De concurrentie werkt volgens de klassieke patronen: er is ergens een bom ontploft of heel veel sneeuw gevallen en dus gaan we daarheen. Alles wat een soort hijgerige opwinding veroorzaakt, moet in beeld worden gebracht. Dan sturen ze een speciale ploeg ter plaatse zodat een reporter kan zeggen dat hij voor het café staat waar de bom is ontploft. Wat is daar de meerwaarde van?"

Alles wat een soort hijgerige opwinding veroorzaakt, moet in beeld worden gebracht

Björn Soenens over de concurrentie van VTM