'Het gezin': als de camera zelf weet wanneer hij moet filmen

VRT
Het dagelijkse doen en laten van negen Vlaamse families volgen, maar dan zonder cameramannen in de woonkamer of een regisseur die vraagt om het nog eens opnieuw te doen. Dat is het opzet van 'Het gezin', vanaf november te zien op Eén. Er werd gebruikgemaakt van slimme camera's, die alles autonoom registreerden zodra iemand binnenkwam. "Zo kunnen we perfect het leven zoals het is vastleggen", klinkt het bij productiehuis Geronimo.

Het voorbije jaar filmden de makers van 'Het gezin' in alle stilte negen families. Ze laten ons meekijken in hun leven en in hun huis. Stuk voor stuk gewone mensen, maar voor elk van de gezinnen breekt een bijzondere periode aan. Zo strijden Danielle en haar puberdochter Noémi samen - vol overgave en met humor - tegen Noémi's ongeneeslijke longziekte. Sanne en Tom kijken na een lang traject van vruchtbaarheidsbehandelingen reikhalzend uit naar de geboorte van hun tweeling. En Jef, een 94-jarige ex-arts, doet er met de steun van zijn jonge dochters alles aan om alleen te kunnen blijven wonen.

VRT

Nieuwe software

Opmerkelijk is dat hun dagelijkse leven volledig computergestuurd werd gefilmd, met camera's die de actie automatisch volgen en zelf kunnen scherpstellen. Geen hinderlijke cameraploegen meer, geen redacteurs of regisseurs die overal opduiken, geen captatiewagen die op de oprit geparkeerd staat of een omgebouwde achterkeuken of garage. Voor het eerst werden die gezinnen autonoom gefilmd door slimme camera's, die overal discreet werden opgehangen.

Volgens Jasper Moeyaert en Manu Vanderjeugd van Geronimo is dit "de 'ultieme echtheid' van televisie maken". Lees er alles over in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken.