'Game of Thrones'-auteur: "We moeten niet doen alsof verkrachting niet bestaat"

Sansa (links) en Ramsey vlak voor de verkrachtingsscène.
rv Sansa (links) en Ramsey vlak voor de verkrachtingsscène.
George R.R. Martin, de schrijver van de boeken van 'Game of Thrones', heeft gereageerd op de aanslepende controverse rond een verkrachtingsscène in het vijfde seizoen van de populaire televisiereeks. "Laat ons vooral niet doen alsof verkrachting niet bestaat", klinkt het.

Wie de boeken van George R.R. Martin las, weet dat de schrijver niet bepaald zuinig omspringt met geweld. De personages uit de boeken moorden, martelen en verkrachten erop los. Ook in de televisieserie die op de boeken is gebaseerd wordt er niet op een verkrachting meer of minder gekeken, maar al bij al gaat het er minder gruwelijk aan toe dan op papier. In de boeken vinden er 214 verkrachtingen plaats, zo telde Tumblr-gebruiker Tafkar uit. In de televisieserie waren er 50 gevallen van seksueel geweld.

Toch was de verkrachtingsscène uit de aflevering 'Unbowed, Unbend, Unbroken', de zesde van seizoen vijf, er voor veel kijkers te veel aan. In de aflevering is te zien hoe Sansa Stark op haar huwelijksnacht brutaal wordt verkracht door haar kersverse echtgenoot Ramsey Bolton, terwijl haar voormalige pleegbroer Theon gedwongen wordt om toe te kijken. De verkrachting zelf wordt niet getoond, de camera zoomt in op het gezicht van Theon.

Meteen na de uitzending stond het internet in rep en roer, en nog steeds wordt er duchtig gediscussieerd of zoveel geweld wel nodig is. Martin schreef vlak na de uitzending op zijn website dat de makers van de HBO-serie, David Benioff en Dan Weiss, "proberen om de best mogelijke televisiereeks te maken". Hij benadrukte ook de verschillen tussen de boeken en de televisiereeks, aangezien in de boeken niet Sansa, maar een ander personage het moet ontgelden. "Er is zelden een tv-reeks geweest waarvan de makers trouw zijn gebleven aan de bron."

De Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.
ANP De Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

Sciencefiction

In Entertainment Weekly komt Martin opnieuw terug op de controverse. Hij legt in het magazine uit dat hij met het overvloedige seksuele geweld in zijn boeken "wil tonen hoe het leven er in de patriarchale middeleeuwse samenleving heeft uitgezien". Martin wou zich met zijn boeken naar eigen zeggen afzetten tegen het ideaalbeeld van "prinsen en prinsessen en ridders in glimmend harnas". Een wereld zonder seksisme is volgens Martin "sciencefiction".

"Verkrachting is helaas vandaag nog altijd een oorlogswapen. Het geeft geen fraai beeld van het menselijke ras, maar ik denk niet dat we moeten doen alsof het niet bestaat", aldus Martin. "Ik wil een gevecht weergeven. Drama komt voort uit conflict. Als je een utopia schetst, heb je wellicht een saai boek geschreven."