‘Familie’ haalt hoogste kijkcijfer van dit seizoen

Van Mathias en Marie en hun duivelse plannen, tot de kus tussen diezelfde Marie en de 20 jaar jongere Cédric of Véronique die in de cel zit: aan spannende verhalen geen gebrek in 'Familie'.
VTM Van Mathias en Marie en hun duivelse plannen, tot de kus tussen diezelfde Marie en de 20 jaar jongere Cédric of Véronique die in de cel zit: aan spannende verhalen geen gebrek in 'Familie'.
Nee, er stond geen seizoensfinale gepland. Toch stemden maandag 766.000 kijkers af op 'Familie', met een piek van zelfs 855.000. De verklaring voor dat voorlopige seizoensrecord? De rotvaart waarmee de verhalen elkaar tegenwoordig opvolgen. "Dat moet wel, want de kijker stelt veel hogere eisen dan pakweg drie jaar geleden."

'Familie' heeft nog een serieuze achterstand goed te maken op 'Thuis', want die Eén-serie blijft met iets meer dan 1,1 miljoen kijkers marktleider in soapland. Toch zijn de makers van de VTM-reeks over de Van den Bossches blij met de inhaalbeweging. "We scoren ook online sterk", zegt creatief producer Wim Feyaerts. "In september was 'Familie' goed voor 1 miljoen views. Dat zijn er zo'n 250.000 meer dan vorig jaar. We bereiken nu gemiddeld 727.000 kijkers en met uitgesteld kijken erbij pieken we boven de 800.000." Het nieuwe seizoen is nog maar zeven weken bezig, maar de kijker zag al heel wat verhaallijnen de revue passeren: Veronique in de cel, Vercruysse ontvoerd, Jonas voorwaardelijk vrij, Niko en zijn jeugdtrauma, een nieuw lief voor Peter, Brigitte die kwam stoken, Trudy die haar koffers pakte, de duivelse plannen van Marie en Mathias... "Ja, in vergelijking met pakweg drie jaar geleden gebeurt er vandaag veel meer in 'Familie'. De verhalen volgen elkaar niet alleen veel sneller op, ze zijn ook straffer. Dat blijkt ook uit de toegenomen reacties op sociale media."

VTM

Net een voetbalmatch

"Het verteltempo optrekken was een must, want de kijker stelt hogere eisen", vervolgt Feyaerts. "Die maakt geen onderscheid tussen een Vlaamse soap en een buitenlandse serie. Die wil ook bij ons een opeenvolging van onverwachte twists zien. Hij verwacht dat er minstens elke week - en liefst zelfs elke dag - iets strafs gebeurt. Iets waar iedereen van opkijkt. Vandaar dat we voor onszelf de lat hoger hebben gelegd en ook in de kerstvakantie een midseasonfinale inlassen." En dus moet de ploeg creatiever zijn en voor extra cliffhangers en verhaallijnen zorgen. "Wij beschouwen elke aflevering als een belangrijke voetbalmatch: die wil je ook het liefst live zien omdat het goede televisie is en omdat je op de eerste rij wil zitten. De kijker moet ook bij ons de drang voelen om mee te willen zijn. De kus tussen Marie en Cédric, die vrijdag de week van 'Familie' afsloot, was zo'n verrassende twist. Veel kijkers vragen zich af waartoe dit allemaal zal leiden. Dat wordt de volgende afleveringen ook duidelijk. Vrijdag pakken we uit met enkele andere cliffhangers, en in november zijn er nog een paar verrassingen. Ook de comeback van Marie-Rose, de rol van Martine Jonckheere, zit er nog aan te komen. We wilden haar personage al langer in het verhaal introduceren, maar de puzzel moest kloppen. Dat zal nu het geval zijn."

VTM

Mee met de tijd

Behalve meer en straffere verhalen, ziet 'Familie' er ook anders uit. "Visueel zijn we erin geslaagd om de soap te laten evolueren naar de beeldtaal van vandaag", aldus Feyaerts. "Die is filmischer omdat we in de studio anders werken en filmen. We hebben bijvoorbeeld ook de hele lichtinstallatie vervangen. En afgelopen zomer zijn we naar een nieuwe, veel modernere tv-studio verhuisd. Technisch gezien zijn we helemaal mee met onze tijd. En dat zal ook te zien zijn op tv.”

‘Familie’, elke weekdag om 20u op VTM.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Berthie Gijsen

  Geloof die kijkcijfers niet.Kloppen niet.Fake boel.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Waarom moeten de mensen altijd achter dat vervloekt kasken hangen. Voor nog geen duizend euro wil ik een half uur naar dergelijke flauwe zever zien.

 • Wally Hels

  Ziekte waar alle langlopende series aan lijden, meer geweld, straffe en sneller. Stoppen en iets anders maken graag

 • Frank Van den Bulck

  Één hoop kinderachtig gezever. ALS het op mijn tv komt is het per ongeluk, onmiddellijk wegzappen. Maar ja, het volk wil brood en spelen...

 • nine kwanten

  Familie is zo klasse geworden! Zalig