'Factcheckers' krijgt tweede seizoen: “Nog veel te onderzoeken”

Factcheckers: Thomas, Britt en Jan blikken terug in de laatste aflevering
VRT Factcheckers: Thomas, Britt en Jan blikken terug in de laatste aflevering
Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken hebben goed nieuws: 'Factcheckers' komt terug met een tweede reeks. Het eerste seizoen werd massaal bekeken, met gemiddeld 1.005.919 kijkers per aflevering. "Er zijn nog heel veel dingen die we willen onderzoeken", zegt Vanderveken.

"Dat we zulke goede kijkcijfers haalden, was uiteraard een hele opsteker", aldus Thomas. "Het was dan ook snel duidelijk dat we een tweede seizoen moesten maken. Want geloof me: er zijn nog heel wat dingen waar we onze tanden in willen zetten." Maar voor het zo ver is, blikt het trio vanavond terug op de 24 feiten die ze dit seizoen aan een waarheidstest onderwierpen. Ook niet eerder vertoond beeldmateriaal komt aan bod, net als reacties van kijkers.

"Voor mij sprongen twee onderwerpen eruit", vertelt Thomas. "In het algemeen ben ik vooral geschrokken door onze factcheck over groene stroom. Ik begrijp dat er een regeling nodig is om groene stroom te identificeren, zodat je die ook op die manier kan verkopen. Maar hoe bedrijven dat gebruiken als een goedkope marketing tool om hun stroom 'groen' te wassen... Daar ben ik van geschrokken. De case die mij dan weer persoonlijk het meest kon boeien? Dat je in twee weken tijd kan leren om je adem vier minuten in te houden onder water. Ik heb er heel hard voor moeten trainen, maar uiteindelijk is het mij wel gelukt. Niet tijdens het programma, want toen ik daar de proef moest doen, liep het mis. Maar de dag nadien heb ik het opnieuw geprobeerd en toen ging het wel. Ik vind dat ongelofelijk. Zeker als je bedenkt dat de meeste popsongs minder lang duren. (lacht)" 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.