Exclusief voor abonnees

‘Expeditie Robinson’-winnares Jutta Borms gooit haar leven drastisch om: "Ik woon nu midden in de ­natuur, in een huisje van 55 m²"

"Mij te pletter werken om me op zondagmiddag neer te ploffen op de zetel in mijn doktersvilla? Dat is voorbij." ‘Expeditie Robinson’-winnares en huisarts Jutta Borms (45) heeft haar leven na een recente burn-out radicaal omgegooid. Ze woont nu met haar dochter Merel (7) in een klein huisje en gaat zich helemáál toeleggen op alternatieve geneeskunde. In Dag Allemaal doet ze haar verhaal.

Vijftien jaar nadat Jutta Borms zegevierde in het survivalprogramma ‘Expeditie Robinson’, laat ze nu van zich horen in een boek. Een straf boek, want in ‘De nieuwe dokter’ steekt de huisarts uit Tielrode haar nek uit voor alternatieve ­geneeskunde.

Pleister op een houten been

"Zoals Pascale Naessens de voedingsdriehoek op zijn kop zette, wil ik voor een omwenteling in de gezondheidszorg zorgen", zegt Jutta. "Ik heb jaren ervaring in mijn dokterspraktijk en pleit voor complementaire geneeskunde, die méér ruimte laat voor alternatieve therapieën. Een klassiek pilletje? Dat is vaak een pleister op een houten been. Sommige gezondheidsklachten pak je beter én grondiger aan met natuurgeneeskunde. Na tal van succesverhalen met alternatieve behandelingen, op maat van de patiënt, ben ik overtuigd van de doeltreffendheid."

De traditionele medische wereld kijkt wel met argusogen naar de alternatieve geneeskunde.

"Ik weet het. Van artsen die hun wenkbrauwen optrekken of me vragen waar ik in godsnaam mee bezig ben, trek ik me veel minder aan. Tegenwoordig zijn er veel goede artsen bezig met alternatieve geneeskunde. Vaak op hun eilandje, door dat taboe. Ik wil graag een netwerk vormen, zodat de patiënt een beter zicht heeft op alle behandelingsmogelijkheden. Of een universiteit voor complementaire geneeskunde."

Jij rolde als jonge twintiger al in het alternatieve circuit na een whiplash, niet?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • robrecht Peeters

  en nu nog een Tarzan vinden...….

 • Martin Amelynck

  3 reacties en 3 jaloerse... mensen toch doe ook eens een boswandeling

 • Jan Breye

  En voor zover ik weet was het niet echt een vrije keuze om kleiner te wonen ...

 • Steven Loyens

  Zodra het wettelijk mag verkoop ik mijn rijwoning en ga op 24m2 wonen in een containerwoning, want heb niet meer ruimte nodig. Minder zorgen en geen financiële strop elke maand.

 • Bart Soentjens

  Wel eerst 15 jaar volle bak geld verdient Hahah wat een cinema allemaal