“De brexit is de schuld van sitcom ‘Dad's Army’”

ANP
De Britse omroep moet ophouden met het eindeloos herhalen van de populaire oude serie ‘Dad's Army’. Dat vindt de Engelse tv-producente en auteur Daisy Goodwin in de Radio Times.

Goodwin verwijt de BBC de brexit stelselmatig op te dringen met de vele herhalingen van de circa tachtig afleveringen tellende serie. Daarin strijdt een samengeraapt groepje onhandige en oude mannen, die niet meer voor militaire dienst geschikt zijn, zich in de Tweede Wereldoorlog in een Engels kustdorp als 'Home Guard' tegen de dreiging die van het continent komt.

De 57-jarige Goodwin vraagt de publieke omroep onpartijdig te zijn in de brexitdiscussie en dus om onmiddellijk met de serie te stoppen. ‘Dad's Army’ uit de jaren 1968-1977 is volgens haar veel invloedrijker dan bijvoorbeeld een brexitonderwerp in Newsnight, want volgens Goodwin kijken er tien keer meer mensen naar een herhaling van de sitcom.

Goodwin ziet ook gevaren in de serie, omdat veel conservatieve politici zich volgens haar lijken te gedragen als de dorpelingen van de Home Guard, zoals bijvoorbeeld Captain Mainwaring (gespeeld door Arthur Lowe), Corporal Jones (Clive Dunn), Sergeant Wilson (John Le Mesurier) en de gladde ritselaar Private Walker (James Beck). In de laatstgenoemde ziet ze trekken van Boris Johnson.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Martin

  De betere comedies zijn dan ook gebaseerd op herkenbare 'types' van mensen. Het is niet door de serie dat er Boris Jonsensen zijn maar andersom. Soms wel shockerend hoe die de toekomst beter lijken te voorspellen dan economen of universitaire onderzoeken. Het is een producente dus ze weet dit, wil vermoedelijk gewoon meer kansen voor eigen produkties.

 • DIRK RASSCHAERT

  Wat betreft het redeneren en het effectief uitvoeren van domme, ondoordachte acties kan ik er inkomen, maar of dit nu positief is voor de Brexit? Voor de Britten (de helft) misschien wel, voor de rest van Europa...??? Het zijn dan ook de enigen die aan de verkeerde kant van de weg rijden en het vertikken en steeds vertikt hebben om zich ook maar één millimeter aan te passen. Sommigen denken daar echt naast of boven God te staan.

 • Elke Claes

  ik denk dat je dit soort dingen niet moet onderschatten, Roger. Niet bij chauvinistische britten...

 • Pol Blindeman

  Schitterende serie, het voorgerecht voor Allo Allo

 • patrick morel

  Oh, de Britten zijn gigantisch grote chauvinisten, meer of minder dan de Fransen weet ik nog niet en het is altijd van us and the continent. Ze geven nog altijd af op de Duitsers, lachen met de Fransen en de Belgen en kijken neer op Spanjaarden, Portugezen en Italianen. Overal waar ze gaan wonen leren ze de taal niet en moeten ze hun eigen bakker, beenhouwer en pub hebben, de rest moet zich maar aanpassen.