“Apu gaat niet weg uit The Simpsons”

Een gehospitaliseerde Apu Nahasapeemapetilon krijgt bezoek van Homer en Marge.
Simpsons Een gehospitaliseerde Apu Nahasapeemapetilon krijgt bezoek van Homer en Marge.
Het personage Apu Nahasapeemapetilon verdwijnt misschien toch niet uit The Simpsons. Dat suggereert uitvoerend producent Al Jean in elk geval in een Twitterbericht waarin hij reageert op de controverse rond de Indiase supermarkteigenaar die al dertig jaar deel uitmaakt van de succesvolle animatieserie.

Het gerucht dat Apu zou verdwijnen omdat hij mogelijk racistische stereotypen over Indiërs zou bevestigen werd de wereld in geholpen door de Indiase producent en YouTube-ster Adi Shankar. De succesvolle Shankar is overigens geen producent van The Simpsons.

Dit beklemtoont Jean, die al dertig jaar The Simpsons produceert, ook in zijn bericht op sociale media. "Ik wens Adi alle goeds, maar hij is niet de producent van de show", luidt de mededeling. The Hollywood Reporter maakt uit deze woorden op dat Apu zeker niet uit de serie wordt gehaald. 

Meerdere sterren met Indiase en Aziatische wortels hebben zich de afgelopen maanden uitgesproken over Apu. Het personage zou een Indiase karikatuur zijn die in de serie doorlopend wordt uitgelachen. De stem van Apu wordt ingesproken door Hank Azaria. Hij spreekt ook onder andere de stemmen van cafébaas Moe Szyslak, politiecommissaris Clancy Wiggum en Homers collega Carl Carlson in.

De makers van The Simpsons reageerden in april al door het personage Lisa Simpson in een aflevering te laten reageren. Terwijl ze een foto van Apu vasthoudt, zegt ze: "Iets dat al decennia geleden is verzonnen, werd toegejuicht en niet beledigend is bedoeld, wordt plotseling politiek incorrect genoemd. Wat kan je daar aan doen?”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Maas

  Apu moet blijven en mensen moeten minder zuur zijn en leren wat humor en een karikatuur is - als men zo gaat beginnen met Apu uitsluiten kan men op den duur alle personages weg halen want met elk van hen zal dan wel iemand zich zogenaamd beledigd voelen

 • Alain Provist

  Het was geniaal geweest indien ze apu lieten verdwijnen uit de show... Om dan een zoon van hem te laten verschijnen als helpdesk medewerker. Zo'n move zou typisch "The Simpsons" zijn.

 • Dimitri Mostrey

  Bijna alle Simpson personages zijn karikaturen van één of andere bevolkingsgroep. Wat is het probleem met Apu eigenlijk? Hij is een hardwerkende succesvolle zakenman. Hij doet geen vlieg kwaad en valt niemand lastig. Is het omdat hij veel kinderen heeft? Een typisch voorbeeld van politiek correcte absurditeit.

 • Peter Buyck

  Wat is er mis met een positief stereotiep beeld van vriendelijk, behulpzaam, sociaal en maatschappelijk geïntegreerd of willen die Adi en consoorten dat we de Indiër zien als de kinderverkrachter, de toeristenverkrachter, ... want dat negatieve beeld neemt toe...