"Alweer een BN'er betaald op vakantie": harde kritiek op gepland reisprogramma van Matthijs van Nieuwkerk

ANP Kippa
Matthijs van Nieuwkerk, de gastheer van de roemruchte talkshow 'De Wereld Draait Door', is een extreem populaire tv-figuur in Nederland. Logisch dus dat de NPO hem zo vaak mogelijk op het scherm wil. Matthijs zal daarom ook ingezet worden in een nieuw reisprogramma. Maar dat nieuws zorgt voor een rel in het Nederlandse medialandschap.

Hoe het programma van Matthijs er precies zal uitzien is nog niet bekend. Maar volgens insiders wordt het een soort van alternatieve versie van 'Vlaanderen Vakantieland'. De presentator, die omwille van zijn populariteit wel eens 'de keizer van Hilversum' wordt genoemd, zal heel Nederland doorkruisen op zoek naar speciale en onverwachte plekjes. Lijkt een leuk programma te kunnen worden, maar de Nederlandse kijkers, mediawatchers en concurrerende commerciële zenders zijn het daar niet mee eens. "Alweer een BN'er betaald op vakantie", klinkt het kritisch.

Reisbureau NPO

Waar bij ons af en toe ook wel eens schamper gelachen wordt als pakweg Dieter Coppens, Kobe Ilsen of Tom Waes in opdracht van de VRT (en dus op kosten van de belastingbetaler) de wereld mag rond hossen in een of ander reportageprogramma, klinkt de kritiek in Nederland feller. "Er is een overaanbod aan reisprogramma's op de NPO", zo klinkt het. "Die zender lijkt stilaan wel een reisbureau. En het is niet dat al die shows even succesvol zijn. Zo lokte 'Dance Around the World' (het dansprogramma met Jan Kooijman en Ish Ait Amou dat ook bij ons te zien was, nvdr) gemiddeld amper 100.000 kijkers. Is dat al die investeringen dan wel waard?' Bij de NPO ontkennen ze de beschuldigingen. "We hebben geen snoepreisjesbeleid", klinkt het. "Bij elk reisprogramma wordt zorgvuldig getoetst of die reis iets toevoegt aan het verhaal dat we bij de zender willen vertellen. De NPO reist niet om te reizen." En dus zal Matthijs ongestoord zijn koffers kunnen pakken. Benieuwd of de kritische Nederlandse kijkers zullen meegenieten van zijn reisjes.

'Dance Around the World', ook al zo'n 'snoepreisjesprogramma' volgens de critici, flopte genadeloos in Nederland. Daar haalde de reeks gemiddeld amper 100.000 kijkers.
ANP Kippa 'Dance Around the World', ook al zo'n 'snoepreisjesprogramma' volgens de critici, flopte genadeloos in Nederland. Daar haalde de reeks gemiddeld amper 100.000 kijkers.6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jens van den Broeck

  Gelijk hebben ze. Subsidies voor media zijn veel te groot, ook bij ons. Als je ziet wat de VRT er mee doet.. Bah. Stop met de burger zijn portemonnee leeg te graaien

 • huib matthijssen

  Ben m beu

 • Dirk Lathouwers

  Niets nieuws onder de zon. Trouwens zeer irritante vent.

 • Ramon Simon

  Tja zoals hier hé. Toch allemaal plezant om op belastinggeld de wereld rond te reizen. Maar het tweede seizoen van Waes was erover, dat was zijn persoonlijke wenslijst. Het eerste deel het nog een meerwaarde omdat hij naar landen ging waar nooit iemand ging.

 • Pedro Gonzalez

  De Nederlandse kijkers weten toch dat het mannetje meer dan 500.000 euro per jaar opstrijkt. Om wat te doen? Van de autocue de tekst aflezen, wat zowat iedereen kan.