‘Afscheid’ volgt vijf Vlamingen in laatste maanden van hun leven: "Vaak met filmploeg beginnen janken"

© VRT 2018 - Geert Van Hoeymiss
Pakkend, sober en indruk­wekkend. Dat is ‘Afscheid’, de zesdelige intieme docureeks van Karine Claassen (28). Daarin volgt ze vijf mensen tijdens de laatste maanden van hun leven en maakt zo het onbespreekbare ­bespreekbaar. Niet meteen ­televisie waar je vrolijk van wordt, maar: "Ik ben nog nooit zo levenslustig geweest."

Ze heeft een aanstekelijk vrolijk voorkomen, een wilde krullenbol, de jeugd te koop. Niets dat doet vermoeden dat ze iets met de dood heeft. En toch is Karin Claassen vanaf vanavond de gesprekspartner van vijf gewone Vlamingen, met wie ze de laatste rechte lijn naar het einde bewandelt. Annick, Suzy, Gaston, Karine en Theo vertellen haar hoe ze afscheid nemen van het leven. En ­enkel Theo heeft de start van ‘Afscheid’ overleefd. De anderen hebben echt afscheid genomen — moéten nemen. Niet meteen televisie waar je vrolijk van wordt, maar die wel beklijvend is en de tijd even doet stilstaan. "Ik had het voorrecht om vijf fantastische mensen te leren kennen, ­samen met hun omgeving, op het meest intieme moment van hun leven. Ze hebben mij stuk voor stuk geleerd om te praten over de dingen waar ik zelf aanvankelijk van wegliep. Net omdat ze ­ongeneeslijk ziek zijn of bewust kiezen voor het einde zijn ze zo puur en recht voor de raap. Ik heb de afgelopen maanden de meest eerlijke ­gesprekken gevoerd. Gesprekken die me zelf ­zoveel hebben geleerd over het leven. Zo gewoon, zo warm en zo integer", vertelt Karine.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • daniel moniez

    waarom mag er geen aandacht worden aan mensen, die hier vertrekken,eenzaam sterven is erg zegt men !!!!

  • Peter Buyck

    Intieme momenten die publiek worden gemaakt...