Ga naar de mobiele website
^ Top

Topadvocaat en 'Witse' in gerechtsdrama: neef en nonkel samen op de planken

rv / Gwenny Eeckels
Van het theater in de assisenzaal naar het echte theater. Topadvocaat Walter Damen debuteert volgende maand in Antwerpen met 'Spijt en Bedrog' en doet dat verrassend aan de zijde van zijn oom Hubert Damen, beter bekend als 'Witse'. "Eigenlijk wilden we dit al jaren doen."

De locatie ligt vast en de repetities komen op kruissnelheid. Na een lange stilte laat acteur Hubert Damen (70) weer van zich spreken en dat doet hij in opmerkelijk gezelschap. Samen met zijn neef en topadvocaat Walter (45) plant hij in april een reeks spannende voorstellingen in de monumentale assisenzaal van het oude gerechtsgebouw aan de Britse Lei in Antwerpen. Walter Damen in zijn echte toga, Hubert in een geleende. Klaar voor een verbale strijd in 'Spijt en Bedrog'.

"Ik heb zijn pleidooi geschreven, dus ik weet al aan wat ik me mag verwachten", lacht Walter. Al was de artistieke uitwerking veeleer iets voor 'nonkel Hubert'. "Het idee voor het stuk is jaren geleden gerijpt", klinkt het. "De eerste aanzet kwam van de advocaat, maar de uitwerking is een heel ander verhaal. Het scenario ligt intussen vast, maar er moet nog volop gerepeteerd en uitgetest worden."

Klaas De Scheirder

Speciale sfeer

Vast staat wel dat het een gerechtsdrama wordt. Maar verre van oubollig. "Filmisch en fotografisch krijgen de bezoekers in het begin een passioneel drama te zien. Zangeres Anne Cambier speelt het slachtoffer. Ze is dood, maar ze zal tijdens de voorstelling zingen. Op het einde van 'Spijt of Bedrog' oordeelt een jury, gekozen uit het publiek, over de schuld en de straf van de beschuldigde. Zoals het in het echt zou zijn. Het kan dus best dat het einde van elke voorstelling anders zal zijn."

Eén voordeel hadden beide heren wel. Qua inkleding was er weinig tot geen werk. "Een decorbouwer hebben we hier niet echt nodig", aldus de bekende advocaat. "De sfeer die hier hangt, vind je nergens anders. We zouden dit ook nergens anders kunnen doen."

Opmerkelijk: beide heren doen dit uit liefde voor hun beide kunsten en niet voor het geld. De opbrengst van de voorstellingen gaat naar het goede doel, een project ten voordele van personen met een visuele beperking.

Van 18 april tot en met 21 april kan je om 20u gaan kijken in het Oud Gerechtshof in Antwerpen. Op zaterdag 22 en zondag 23 april kan je tickets kopen voor de voorstelling van 15u en 20u. Tickets via 0475/68.47.18 of op catalpa@online.be.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug