Toneelregisseur haalt fel uit in open brief aan Cathy Berx: “Nog even doorduwen en de andere kant opkijken en we zijn dood”

Kristof Ghyselinck
Toneelregisseur Peter Perceval (54) haalt in een open brief uit naar naar Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (51) en de maatregelen die zij heeft getroffen. De opmerking die Cathy Berx maakte over de de verspreiding van het coronavirus bij theatervoorstellingen - waar er risico is op samenscholingen “omdat het publiek daar nadien nog over wil napraten” - is bij hem in het verkeerde keelgat geschoten. 

“Vandaag hebt u, als een echte hedendaagse Zorro, een daad gesteld die getuigt van uitzonderlijke politieke en maatschappelijke waaghalzerij”, begint Perceval zijn relaas. “U hebt gedaan wat niemand ooit heeft gedurfd: de theatersector benoemd voor wat het werkelijk is. Met name: een bende nachtbrakers met slecht opgevoed publiek dat na voorstellingen als een stel hooligans door straten en parken doolt, waar ze met dronkemansgelal en overdreven lawaai het leven van de brave burgers, die in vrede thuis naar ‘FC De Kampioenen’ willen kijken, tot een hel maken!”

Hij verwijst naar de aanpassingen die eerder deze week in de provincie werden doorgevoerd. “Als vastbenoemd behoedster van algehele rampen hebt u het nu eindelijk gezegd”, schrijft hij. “De samenscholingen van theaterpubliek die nog wat nakaarten over een voorstelling zijn rampzalig omdat zij een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Persoonlijk had ik er nog aan toe willen voegen dat zij ook gevaarlijk zijn voor de goede smaak en zeden, maar in deze coronacrisis is “volksgezondheid” een toverwoord dat vele ladingen dekt, dus ik neem aan dat goede zeden en smaak ook onder uw argumentatie vallen.”

Perceval vreest intussen het ergste. “Gewoon nog even doorduwen met dat kopkussen op hun gezicht en de andere kant opkijken”, schrijft hij. “Als ze ophouden met spartelen zijn ze dood en dan hebt u weer een zorg minder. De VDAB daarentegen… Maar dat is geen provinciale bevoegdheid, dus daar hoeft u dan niet wakker van te liggen.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Holvoet

  Ze hebben in Limburg veel fruitplukkers nodig.

 • lieven tanghe

  Ik heb nooit begrepen waarom cultuur gesubsidieerd wordt .Eigenlijk zou er geen enkele vorm van subsidie mogen bestaan .

 • Ann Verschueren

  Beste man, misschien tijd om aan een carrière-switch te denken? In de zorgsector zijn er steeds meer handen tekort en dan heb je tenminste een nuttig beroep en geen tijd meer om nog te zagen !

 • Bjos Mia

  Ga in afwachting van betere tijden gewoon werken, zoals iedereen.

 • William Van Steertegem

  Misschien moet hij eens een echte job zoeken, bij de VDAB zijn er meer dan 100.000 vacatures.