Tom Van Dyck verbijt zijn tranen: “Ik kan mij een leven zonder Christophe Lambrecht niet inbeelden”

VRT
Het was voor veel luisteraars even slikken, toen Michèle Cuvelier deze ochtend op StuBru collega’s en vrienden van de overleden Christophe Lambrecht in de studio ontving. Acteur Tom Van Dyck (46) is een jeugdvriend van Christophe en kwam er emotioneel vertellen over hun vriendschap. “Het is heel raar om hier te zijn, want Christophe is er niet. Ik ben een deel van mezelf kwijt. Onaangekondigd weggenomen. Dat is moeilijk aanvaardbaar.”

Het is redelijk onwezenlijk”, begint Tom Van Dyck. “Telkens ik op de VRT moest zijn kwam ik sowieso langs bij Christophe om hem een kus en een knuffel te geven. Nu is het heel raar om hier te zijn, want hij is er niet. Het is niet te doen eigenlijk. Ik kan mij een leven zonder Christophe niet inbeelden.”

De acteur heeft zijn hele jeugd gedeeld met Lambrecht. Vanaf mijn geboorte was Christophe een begrip in mijn leven. Ik kan niet spreken van voor of na, ik kan nu alleen maar spreken van ‘na Christophe’. En dat is verschrikkelijk, want het is een deel van jezelf dat je kwijtspeelt. Onaangekondigd nemen ze dat weg, roekeloos, gruwelijk. En daar moeten we nu met zijn allen leren mee om te gaan. Dat is moeilijk aanvaardbaar.”

Tom is dankbaar dat StuBru de tijd neemt om te rouwen en de radiostem te eren. “Want Christophe ís StuBru. Het is zo jammer dat hij eigenlijk niet weet hoe geliefd hij was”, klinkt het. “Hij zou sowieso verlegen worden, want hij was zo’n bescheiden man. Hij ging niet op de tweede rij staan, maar altijd op de derde. Veel te bescheiden, veel te goed. Hij was in alle opzichten een ongelooflijk schone mens.”

Radio spelen

Van Dyck haalt in de studio ook enkele mooie herinneringen op. Samen met Lambrecht speelde hij vroeger al radiootje. “Thuis bij mijn ouders hadden wij een grote speelkelder. Ik ben twee jaar jonger dan Christophe, hij was toen 8 of 9 jaar. In de kelder hadden wij een kleine platenspeler en daarnaast een babyfoon. Die babyfoon stond in verbinding met ‘ons’ moeder in de keuken boven. Zo speelden wij radio, al hadden we maar een paar plaatjes.”

“Het straffe was: Christophe was toen al de presentator. Hans (Toms broer, red.) deed natuurpraatjes en ik wou vooral voorlezen uit ‘Suske en Wiske’. Toen al was Christophe het mannetje van de radio. Het is onwaarschijnlijk dat we op die leeftijd al waren wie we zijn. En nu is het mannetje van de radio niet meer.” 

Bekijk ook: 

Studio Brussel is zijn stem kwijt. Na het plotse overlijden van radiopresentator Christophe Lambrecht deelden heel wat bekende Vlamingen en luisteraars hun verdriet. In ‘Van Gils & gasten’ halen Siska Schoeters en Tomas De Soete herinneringen op aan hun goede vriend. Tom Helsen, die Christophe 20 jaar geleden leerde kennen, bracht speciaal voor hem een stukje muziek.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pol Gesmol

    Mannekes, 'k zat te bleiten gelijk een klein kind in mijn auto.....wat een oprechte en mooie radio.