Theatermakers houden protestactie in zee

Ongeveer 250 theatermakers hebben op de laatste dag van Theater aan Zee in Oostende geprotesteerd tegen het besparingsbeleid van minister van Cultuur Sven Gatz. "We willen in dialoog gaan met de minister", is de eis van de organisatoren.

De theatermakers willen met de actie 'HOOGTIJD' aandacht vragen voor de kunstprojecten die cultuurminister Sven Gatz recent in de kou zette. Hun boodschap: "Het water staat ons aan de lippen."

De artiesten komen op tegen het terugschroeven van de projectsubsidies of kunstenaarsbeurzen. Die subsidies worden toegekend aan kleinere organisaties voor een project of aan kunstenaars voor individuele projecten en beurzen. Op 17 juli besliste de Vlaamse ministerraad welke beurzen toegekend werden. Slechts vier op de tien aanvragen die positief geadviseerd werden door de commissie, werden door minister van Cultuur Sven Gatz goedgekeurd en de bedragen werden naar beneden getrokken, zo melden de artiesten.

Daarom riepen ze op om een krachtig signaal te geven. Artiesten en sympathisanten gingen letterlijk samen in zee, om te tonen dat ze nattigheid voelen. Ze waren met ruim 250. Daarnaast keek een resem sympathisanten solidair toe, wat het totaal op ongeveer 500 brengt.

"We zijn tevreden met dat aantal", zegt actrice Janne Desmet. "Het toont de solidariteit, niet alleen van de sector zelf, maar ook vooral van ons publiek. En het gaat niet alleen over geld, maar over beleid. We moeten ons bewust worden van onze situatie. We willen duidelijk maken dat we bezorgd zijn en dat we willen praten. Dit was een belangrijke eerste stap en een mooi begin."

Eerste stap

'HOOGTIJD' is al het hele theaterfestival aan de gang. Bezoekers kregen een kaartje waarop ze een boodschap konden schrijven voor minister Gatz. "We willen met deze actie de verantwoordelijkheid ook bij het publiek leggen. Zij hebben er alle belang bij. Het beleid bepaalt immers of er een verschraling is van het aanbod in de zalen of niet", aldus Desmet. De actrice geeft nog mee dat dit pas de eerste stap is. Er moet nu samen aan tafel gezeten worden voor constructieve gesprekken.

De locatie voor de actie werd niet zomaar gekozen. Als ontmoetingsfestival par excellence is het Oostendse Theater Aan Zee een broeihaard van artistieke ideeën en samenwerkingen - en soms ook van rebelse plannen.