Theaterlegende Tone Brulin (92) overleden

Theaterauteur en –regisseur Tone Brulin is op 92-jarige leeftijd overleden in Maleisië, het land van zijn echtgenote. Dat meldt VRT Nieuws. De theaterpionier was een fervent globetrotter die voor het eerst stukken uit Azië en Afrika naar Vlaanderen bracht. 

Brulin, die geboren werd als Antoon van den Eynden in de Antwerpse Seefhoek, studeerde aan de Brusselse academie La Cambre bij Herman Teirlinck en was mede-oprichter van de tijdschriften “Tijd en mens” en “Gard Sivik”. Eind jaren 50 werkte hij als regisseur in Belgisch-Congo en in Zuid-Afrika. Zijn bekendste theaterstuk “De honden” is een scherpe aanklacht tegen de apartheid tussen blank en zwart.

Brulin was een generatiegenoot van Julien Schoenaerts en was in het verleden ook getrouwd met Dora Van der Groen. In 1955 waren de drie acteurs samen te zien in de Vlaamse film ‘Meeuwen sterven in de haven’.

Brulin was een fervent reiziger en zijn wereldse avonturen inspireerden hem in 1975 tot de oprichting van Tiedrie, Het Theater van de Derde Wereld in Europa in Antwerpen. Daar introduceerde hij theater uit Azië en Afrika. Tot dan toe ongezien in Vlaanderen. 

De theatermaker kreeg in 1963 de Staatsprijs voor Toneelletterkunde voor “Pas op, mijnheer Lipman komt” en in 2006 de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten voor “Puur”, een dansvoorstelling met Ultima Vez van choreograaf Wim Vandekeybus. In 1986 won hij ook de Arkprijs voor het Vrije Woord.

“Kan een theatermonument ons verlaten?”, zegt minister van Cultuur Sven Gatz op Twitter over het overlijden van Brulin. “Eens een pionier een pad geëffend heeft, blijft het begaanbaar.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.