Telenet lanceert YUGO: “Dit is precies wat de Netflix-generatie wil”

TELENET LANCEERT TV-KIJKEN OP SMARTPHONE, ZONDER DECODER

Tv-kijken op je smartphone, waar en wanneer je maar wil, zónder decoder of afstandsbediening. Dat kan met de app YUGO, die Telenet volgende week lanceert. "Een slimme zet", vinden experts, waarmee Telenet de jonge kijkers kan verleiden die de kabel vaarwel zeggen.

Thuis, op de trein of zelfs op het werk met je smartphone naar 'Blind Getrouwd' of 'Game of Thrones' kijken: dat kan vanaf volgende week dinsdag met YUGO. Eveneens in de bundel, die 100 euro per maand zal kosten: twee mobiele bel- en data-abonnementen en een snelle, onbeperkte internetverbinding thuis. Bij YUGO hoort een datapot van 20 gigabyte, maar het 'kijkverbruik' - ook buitenshuis - wordt niet meegeteld. Je kan dus onbeperkt kijken. Weg zorgen over het dataverbruik, dat volledig beschikbaar blijft voor andere toepassingen. Ook WhatsApp en Messenger tellen trouwens niet mee in de datapot.

"De gebruiker vindt in de app de 20 populairste basiszenders en alle films en series van Play", zegt Jeroen Bronselaer, marketingverantwoordelijke bij Telenet. "Het YUGO-aanbod is zowel live als op aanvraag - tot zeven dagen terug - beschikbaar. Ook pauzeren en opnemen is mogelijk. Persoonlijke opnames blijven 60 dagen lang in de 'cloud' beschikbaar. Play More en Sports zitten voorlopig nog niet in het aanbod."

RV

Ook groot scherm kan

Minder dan de helft van de Vlamingen kijkt nog elke dag gewoon 'live' tv, zo bleek recent uit de digimeter van Imec. Vooral jongeren - met hun smartphone vergroeid aan hun hand - kijken massaal entertainment op aanvraag. "Met YUGO willen we inspelen op de vraag van vooral 25- tot 45-jarigen, die op een nieuwe manier tv-kijken", zegt Bronselaer. "De smartphone is niet meer louter een aanvulling op het televisiescherm, maar hét vertrekpunt van hun hele tv-ervaring. Ze combineren programma's, films en series die ze op maat uitkiezen via apps en streamingdiensten."

Per bundel kan de app op vijf apparaten - voorlopig uitsluitend smartphones - worden geïnstalleerd. Daardoor kan wie thuisblijft zonder YUGO-simkaart in zijn telefoon via de ongelimiteerde wifi-internetverbinding toch nog tv kijken. Het systeem laat toe dat er gelijktijdig op drie toestellen wordt gekeken. Voor wie het toch wat vervelend vindt om zijn favoriete series en programma's te volgen op zo'n piepklein gsm-schermpje: je kan de beelden thuis ook makkelijk via Google Chromecast of Apple TV laten verschijnen op uw breedbeeld-tv.

Ondergrens is bereikt

Professor Lieven De Marez, expert Media en Innovatie verbonden aan Imec-UGent, ziet in het initiatief een slimme en logische zet van Telenet in de strijd tegen de Netflixen van deze wereld. "Hiermee maakt Telenet een vuist tegen de grote internationale streamingdiensten als YouTube, Amazon en binnenkort ook Disney, waarvoor Netflix het strijdperk heeft opengebroken. Gratis lokale platformen als Stievie, VRT NU en de VTM-app hebben wel de online-aandacht voor de lokale merken weten te behouden, maar daarmee blijven de centen die de consument aan het digitale aanbod wil spenderen nog niet in Vlaanderen. Met YUGO biedt Telenet een alternatief voor de jonge twintigers die, opgegroeid met het gebruiksgemak van Netflix, op eigen benen gaan staan en dus voor het eerst zelf geld ter beschikking hebben om aan online content te spenderen."

De Marez verwacht dat concurrerende Belgische aanbieders zullen volgen. Dat de innovatie de traditionele televisie op korte termijn volledig zal vervangen, verwacht de prof niet. "Tv-kijken zal, al dan niet uitgesteld, blijven bestaan. Uit recente cijfers blijkt ook dat het 'live kijken' de ondergrens heeft bereikt, en nauwelijks verder daalt. Dit is gewoon iets wat erbovenop komt. De zenders profiteren trouwens mee - hun content zit nu gewoon mee in een gebruiksvriendelijk pakket, letterlijk binnen handbereik van de jonge, mobiele kijker."
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • VITAL OP DE BEECK

  En nu, yelo doet toch al jaren hetzelfde? Ik snap het niet wat de meerwaarde is.... Buiten de alweer dure aanpak van Telenet. Sluw zijn ze genoeg.

 • Dirk Dierckx

  Zoveelste geldkloperij onder een andere naam.

 • Franciscus Oostendorp

  Whaha zorg eerst voor beter bereik/snelheid.... en dan nog 100 euro vragen zeker vervroegde 1 april grap.. o ja als je experts aan het woord laat moeten ze wel niet in dienst staat van ...... alleen smartphone's ?!? Men kijkt niet op een smartphone.... wordt eens tijd dat de monopolie positie van de providers en het overheids aandeel worden verboden...!!

 • Mathieu Vandelook

  Wat is het verschil met Yelo Play of TelenetTV? Via die apps kan je al overal tv kijken.

 • Jos Ke

  100 euro en gericht op jonge kijkers die net starten?? Die kunnen hun geld volgens mij wel beter spenderen dan an dit onnozel gedoe toch . Dit is ook aanleiding geven tot gokken vind ik persoonlijk . Contract afsluiten en 100 euro per maand . Hallo , er zijn er die hun gas en elektriciteit nog niet op tijd kunnen betalen . Erg dit