Sven Ornelis betaalt per vliegtuigreis een extraatje om het klimaat te beschermen

Wiegandt
JOE-dj Sven Ornelis (45) vliegt voortaan ‘CO2-neutraal’. De radiostem zal een extra som betalen om zijn vlucht te compenseren. Dat schrijft Sven op zijn blog ‘Would Be Chef’. Zo wil hij een bijdrage leveren aan groene projecten. 

Sven en zijn partner vliegen vijftien keer per jaar naar Spanje, waar de presentator een buitenverblijf heeft. En daar krijgt hij steeds vaker commentaar op. “Dat zo frequente vliegen vinden sommigen in deze tijden van global warming onverantwoord. Ik snap hen wel. Wanneer 70.000 mensen betogen voor een schonere planeet, wanneer 35.000 jongeren zelfs spijbelen op donderdag om hun stem te laten horen, dan schudt dat iedereen wakker, mij ook”, schrijft Sven op zijn eigen blog. 

De radiostem hamert erop dat hij zich echt wel inzet voor het milieu, zij het op andere manieren. Zo vecht hij tegen voedselverspilling en rijdt hij met een elektrische wagen. Maar ik vlieg dus wel vaak, en vliegen is zeer vervuilend”, aldus de JOE-dj.

(lees verder onder de tweet)

Sven ging met zijn twijfels te rade bij weervrouw Jill Peeters. Zij stelde hem voor om z'n vluchten door middel van een kleine betaling te compenseren. Sven legt op z'n blog uit hoe dat werkt: “Je kunt een vrijwillige bijdrage betalen per vlucht die volledig gebruikt wordt om in een schonere planeet te investeren aan de hand van heel concrete projecten. En zo lever je echt een bijdrage aan de strijd tegen de opwarming van de aarde. Je compenseert volledig de C02-uitstoot van je tripje.” 

En dus betaalt de fervente reiziger nu ook iets extra. “We gaan elke vlucht die we de komende jaren doen compenseren. Voor een vlucht naar Barcelona komt dat neer op een goede € 13, eerlijk gezegd, dat is niet zoveel geld toch?  Ik snap zelfs niet dat die extra toelage niet meteen wordt toegevoegd aan de prijs die je betaalt voor vluchten.” Sven roept dan ook iedereen op om zijn voorbeeld te volgen. “Ik vind het principe: ‘de vervuiler betaalt’ eigenlijk bijzonder logisch aanvoelen.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy De Groof

  Hopelijk gaan we met het duurder maken van het vliegen wat minder lang aan de check-in moeten staan aanschuiven. Daar betalen we graag meer voor, hé Sven?

 • thierry de koninck

  Het komt altijd op hetzelfde neer. Als je maar betaalt, dan kan het geen kwaad. Voor zij met het meeste geld is dit wel gemakkelijk natuurlijk.

 • Patrick Timperman

  Weer een typisch voorbeeld hoe de media de politiek helpt om de mensen te laten denken zoals zij dat willen.Gebruik van bv,s.Alle middelen zijn goed.Uiteindelijke bedoeling is altijd de staatskas spijzigen.

 • August Leemans

  Ik vind het gewoon een stomme gedachte om erop te rekenen dat het geld wat men extra betaalt effectief gebruikt wordt om betere technologieën te ontwerpen voor schonere energie. Zo hebben mensen jaren hun goed hart laten zien voor armoede in de wereld en hoeveel procent van dat bedrag is in verkeerde zakken terecht gekomen. Nog zo een bedenking, als morgen alle vervoer in België elektrisch zou rijden heeft de staat een groot probleem aan inkomsten uit de taksen van brandstoffen.

 • Ludo Segers

  De vervuiler betaalt geeft met dit voorbeeld uiting aan de betaler mag vervuilen. Als iedereen dit gaat doen dan wordt het milieu nog altijd opgesoupeerd.