Sven Gatz liet 300.000 euro uittredingsvergoeding staan: “De duurste beslissing van mijn leven”

Photo News
300 000 euro. Dat was het bedrag waar Sven Gatz (51) volgens de toenmalige regelgeving recht op had toen hij de politiek inruilde voor een leven in de privé. Maar het uittredend parlementslid besliste om af te zien van de uittredingsvergoeding. “Ik heb toen een persbericht verstuurd, met wat wellicht de duurste muisklik van mijn leven is geweest,” blikt de minister op Radio 2 terug op die beslissing.

Hij heeft er over nagedacht, over het aannemen van die vergoeding, geeft Sven Gatz grif toe aan Christel Van Dyck. Omdat anderen voor hem die vergoeding hadden gekregen. Omdat hij er ‘recht’ op had. “Maar ik heb toen mijn gezin geraadpleegd, omdat ik hun mening in deze toch heel belangrijk vond. Mijn oudste zoon zei direct: ik vind dat je dat moet laten.” Ook Sven Gatz zelf voelde aan dat het niet klopte. “Die vergoeding was in het leven geroepen voor oudere parlementsleden, die niet meer aan de bak zouden komen. Niet voor jonge mensen die nog aan een nieuwe carrière kunnen beginnen.”

Voor deze beslissing vroeg hij ook nog advies aan een andere trouwe adviseur van hem, de Sven Gatz van 16. “Dat doe ik soms, mezelf de vraag stellen: wat zou de Sven Gatz die ik was toen ik 16 was, hiervan denken? Dat is een gezond moreel kompas bij momenten.” En zo geschiedde. Sven Gatz kreeg géén 300 000 euro en ging werken in de biersector. “Ik vind mijn reputatie veel belangrijker dan mijn portefeuille. Dat meen ik echt.”

Geen spijt

Spijt over deze beslissing heeft hij nooit gehad. Integendeel. “Als ik die uittredingsvergoeding had aangenomen, zou mijn terugkeer als minister wellicht nooit gebeurd zijn.” Minister Sven Gatz koos er onlangs voor om openlijk te getuigen over zijn depressies, en het feit dat hij gekozen heeft om daar levenslang medicatie tegen te nemen. Een kwetsbaarheid die niet evident is voor een politicus, maar Gatz wilde er graag mee naar buiten komen, om te tonen dat politici ook maar mensen zijn. En dat we ons blindstaren op het leven van anderen: “Het idee dat het leven van anderen perfect is en het onze niet, is verkeerd. Als ik dat mee uit de wereld kan helpen, ben ik al blij.”

‘De Rotonde’, iedere zondag van 8.00 tot 10.00 uur op Radio 2
113 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • benoni vanstaen

  Denkt hij nu echt om zo sympathie op te wekken. Waarom keerde hij terug naar de politiek omdat in de werkwereld geen plaats was voor zijn ego. Nee hopelijk is het de laatste maal dat hij minister was.

 • Guido Dyck

  Dat was wel na een heisa in de media.Trouwens een ex-min heeft 100000 e P/j gedurende 2 j en 2 medewerk(st)ers.Ik vermoed trouwens dat hij bij zijn definitieve afscheid de uittredingsvergoeding niet meer zal weigeren.Hoe de politieke elitaire kaste die vergoedingen kan rechtvaardigen tov de "gewwone" mensen is me een raadsel.Pure zakkenvullerij

 • Wilfried Vanden Berg

  Hij is nooit verkozen geweest . Maar een rijkelijk betaald postje gekregen via de politieke vriendjes. Afgegaan in de bier industrie ,en via vriendjes terug een zitje gekregen . Zijn vorige opstap vergoeding was groot genoeg. Dus respect verdiend hij absoluut niet. In de media vertellen dat je het niet aan neemt ,maar achter gesloten deuren ????

 • Gino Denil

  Het is wel te waarderen natuurlijk. Maar dan moet men er toch niet mee uitpakken voor de verkiezingen om stemmen mee te ronselen. Dat is dan weer iets minder nobel.

 • Yelene dekann

  Dat vind ik tenminste een politieker die aan politiek doet uit overtuiging en niet om het geld. Goed gedaan