Bart Schols: 'Als ik mezelf niet soigneer, hou ik dit niet vol'

Dieter Bacquaert
In september begon Bart Schols aan het tweede seizoen van het duidingsprogramma De Afspraak. Elke weekdag, behalve vrijdag, biedt hij een eigenzinnige kijk op de actualiteit en legt hij zijn gasten het vuur aan de schenen. 'Maar het is soms wel erg vermoeiend. Je moet alle informatie filteren en scherp staan in het gesprek. Zoiets zuigt je leeg', zegt Bart in Story.

'Ik ben ook vaak pas na elf uur 's avonds thuis. Als je jezelf niet soigneert, hou je dat niet vol. Ik raak tijdens de week dan ook geen druppel alcohol aan, probeer te sporten en ik let erop dat ik voldoende slaap', gaat de presentator verder. Of ik dit tot mijn vijftigste kan blijven doen? 'Zolang ik mezelf blijf verzorgen, moet dat zeker lukken. Als ik mijn grote Nederlandse voorbeeld Jeroen Pauw bekijk, of hier in huis Lieven Van Gils, zie ik dat het zeker kan. Ik heb ook geleerd om te doseren. Zo heb ik mijn sociale activiteiten tijdens het weekend sterk afgebouwd. Ik kan nu veel gemakkelijker 'nee' zeggen tegen sociale verplichtingen. Het weekend is van mij!'

Tijd met vrienden
Door zijn drukke agenda is het voor Bart ook niet makkelijk om af te spreken met vrienden. 'Mijn beste vrienden weten dat ze niet te veel op mij moeten rekenen. Zij begrijpen dat ook. Ik ga graag met hen uit eten en dat wil ik ook blijven doen. Maar het is een heel gedoe qua planning om dat geregeld te krijgen, ook omdat we tegenwoordig allemaal een drukke agenda hebben. Elk weekend kun je wel naar een barbecue, fuif of babyborrel, maar dat doe ik niet meer. Liever niet dan niet met volle goesting. Of ik gelukkig ben? Absoluut! Ik moet alleen van dat huis nog meer een thuis maken en de balans in mijn leven tussen werk en privé nog iets juister zetten. Dus nog meer ballast overboord gooien. Structuur en stabiliteit zijn superbelangrijk in mijn leven. Daar moet ik zeker nog aan werken', besluit Schols.