'Spitsbroers'-acteur Maarten Goffin zocht en vond zijn biologische moeder in Brazilië

Dieter Bacquaert
Twee jaar wijdde Maarten Goffin (34) aan de zoektocht naar zijn biologische moeder. De Spitsbroers-acteur werd op 9 januari 1983 geboren als Fabriçio Lima Dos Santos in Brazilië. Maar omdat zijn moeder geen geld had om voor hem te zorgen, liet ze hem een maand na zijn geboorte achter in een weeshuis. Daar werd Fabriçio geadopteerd door een Belgisch koppel dat hem de naam Maarten gaf. Twee jaar geleden ging Maarten, samen met Spitsbroers-bedenker Kristof Hoefkens en een team van het VTM-programma Telefacts, op zoek naar zijn roots.


Huilen voor de spiegel
'We zijn eerst naar het weeshuis gegaan waar ik was achtergelaten. Ik kreeg mijn geboortefiche mee, waarna we alle Lima Dos Santossen in de buurt van Salvador hebben opgebeld. Tevergeefs', vertelt Maarten. 'Uiteindelijk heb ik een advocate ingeschakeld om toegang te krijgen tot bepaalde documenten. Een halfjaar later had ze een vrouw gevonden die mijn moeder kon zijn, maar het bleek om de verkeerde vrouw te gaan. Pas twee maanden later kwam het verlossende berichtje: 'Ik heb je moeder gevonden'.'

Dat zorgde wellicht voor
euforie?
We hadden net nachtopnamen in de regen gehad voor Spitsbroers. Ik was doodmoe, maar na dat berichtje was ik meteen klaarwakker. Thomas Van Hemeledonck besliste er een reportage over te draaien voor Telefacts.

In de taxi op weg naar je familie zei je: 'Als ik kon, zou ik nu het eerste vliegtuig terug naar België nemen.' Waar was je zo bang voor?
Ik was niet per se bang, wel hypernerveus. Wat moest ik doen als ik mijn moeder zag? Ik ben zelf een heel lichamelijk persoon, maar ik wist niet of ik haar zomaar kon vastpakken.

Dat heb je uiteindelijk wel gedaan.
Ze hield zich nochtans eerst wat afzijdig, in een hoekje voor de spiegel. Straf, want wanneer ik als kind verdrietig was, ging ik altijd huilen voor de spiegel. Toen ik haar daar zag staan, wist ik: ja, dat is mijn moeder. Ik voelde het aan alles. Onze eerste omhelzing duurde wel twintig minuten. We hadden geen woorden nodig. Ik heb haar meteen gezegd dat ze zich nergens schuldig over moet voelen. Dat ik dankbaar was voor alle kansen die ik heb gekregen, voor de fantastische jeugd die ik in België heb gehad.

'de verwekker'
Je kwam ook te weten dat je vader je moeder verkracht heeft.
Ik noem hem dan ook niet mijn vader, maar 'de verwekker'. Toen mijn moeder het me vertelde, voelde ik me vuil, maar dat is snel overgegaan. De dag nadien zag ze er tien jaar jonger uit. Ze had haar geheim meer dan dertig jaar verzwegen, eindelijk was die grote last van haar schouders gevallen. Ik wil vooral dat positieve onthouden. Het zal ook niet bij deze ene ontmoeting blijven. Ik zou mijn Braziliaanse familie graag twee keer per jaar zien, en ik ben aan het regelen dat ze ook eens naar België kunnen komen.

Dan gaan jouw twee moeders elkaar eindelijk ontmoeten.
Ze kijken er allebei erg naar uit. Mijn ouders hebben me altijd gesteund in mijn zoektocht, en mijn biologische mama heeft veel respect voor mijn adoptieouders.
Ze zegt altijd: 'Jouw moeder in België is je echte mama, heb haar lief.' Of ik als een ander mens uit Brazilië ben teruggekomen? Voor mij voelt dit als een wedergeboorte. Ik heb eindelijk rust gevonden, dit was het enige puzzelstukje dat nog ontbrak.

Maarten en zijn biologische mama knuffelden een hele tijd.
VTM Maarten en zijn biologische mama knuffelden een hele tijd.