Exclusief voor abonnees

Smakgeluiden zijn in: hoe YouTubers miljoenen verdienen met ‘ASMR’

Zach Choi (33) verdient miljoenen door te eten voor de camera en zijn online publiek.
Zach Choi Zach Choi (33) verdient miljoenen door te eten voor de camera en zijn online publiek.
Aan tafel is het voor velen een absolute nachtmerrie, maar op het internet gaan mensen er bewust naar op zoek: vettige smakgeluiden. Op het videoplatform YouTube verschijnen dagelijks honderden filmpjes van mensen die voor de camera kruipen en een hele maaltijd luid kauwend verorberen, terwijl een hoogsensitieve microfoon elk klein geluidje opneemt. Die video’s, ook wel ASMR genoemd, halen miljoenen views - en euro’s - binnen, maar hoe komt dat?

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter De Weirdt

  Respect, beleefdheid en goede manieren zijn tegenwoordig ver te zoeken bij een groot deel van de jonge generatie( gelukkig niet allemaal)!

 • Karla Desmet

  ik lijd aan misofonie. da's echt lijden. mijn collega is smakker eerste klas. na elke beet van de boterham, na elke slok van zijn soda paar keer smakken. ik werk meestal met 1 oortje muziek, maar als hij begint te eten, steek ik tweede oortje erbij want ik krijg letterlijk walgneigingen en kippenvel. nooit is het zo erg geweest. dus geen youtubefilmpjes hierover voor mij. ze mogen me dan wegsteken, denk ik :) -en als mijn werkgever dit leest: yep, dat is de hoofdreden voor mijn oortjes...

 • Jozef Beunen

  Entertainment dat rust brengt? We zullen allemaal wel iets anders verstaan onder ‘entertainment’ dan het wrijven over beddengoed. En rust? Alles behalve dat! Ik word er gek van! Het klinkt buitenproportioneel luid voor de handeling die uitgevoerd wordt en ik geraak er alleen maar geïrriteerd van.

 • Andy Van de Velde

  En een hele boel kinderen zien dit en denken dan waarom zou ik mijn best doen op school als ik op die manier rijk kan worden.... probleem is, het is weggelegd voor enkelingen.... en bye bye studies.

 • ronny verstraeten

  Hoe dommer hoe beter tegenwoordig,idiocracy op zijn best