Sergio slachtoffer van ‘fake news’-filmpje over coke: “Mijn woorden worden volledig uit context gehaald”

Sergio Quisquater
Medialaan Sergio Quisquater
Sergio Quisquater is het slachtoffer geworden van fake news, gezien er een filmpje van hem de ronde doet dat volledig uit context is gehaald, zo zegt hij zelf. “Ik heb net nog een dikke lijn gesnoven”, zegt hij op de korte beelden, die gedeeld worden via sociale media. “Dat was natuurlijk een grapje”, klinkt het. “Maar mensen denken te snel: ‘waar rook is, is vuur’.” 

Een kort filmpje is het, waarop Sergio te zien is tijdens zijn laatste concert. Even loopt hij naar de backstage om een trekje te nemen van een sigaret. “Je bent precies in vorm?” zegt de man achter de camera. Waarop Sergio prompt zegt: “Ja, ik heb net nog een dikke lijn gesnoven.”

Livestream

“Het was uiteraard maar om te lachen”, legt Sergio uit, nu de beelden worden gedeeld via het internet. “Moest ik écht zoiets doen, zou ik toch niet zo dom zijn om het op camera te zeggen? Een maat van mij was aan het filmen. Hij vroeg me: je bent precies in vorm? En ik antwoord lachend: ja, ik heb net nog een dikke lijn gesnoven. Ik heb het zelfs nog een keertje herhaald omdat hij me niet kon horen. Dat deed ik om hem te entertainen, maar ik wist natuurlijk niet dat hij een livestream aan het uitzenden was.”

Livestreams worden tijdens het filmen rechtstreeks op het internet geplaatst, zonder controle van de website. Ze zijn trouwens al langer een groot ethisch twistpunt binnen de rangen van Facebook. “Dat gaat direct de wereld in, zonder context. Niet bewust om mij kwaad te doen, maar zoiets is snel gebeurd, hé. Je denkt daar niet bij na, op dat moment. En ik weet dat niet iedereen mijn soort humor begrijpt, zeker mensen die me niet persoonlijk kennen.” 

Reputatie

“Ik zit al dertig jaar in het vak”, zegt hij. “Ik weet hoe het gaat. Zulke video’s doen de ronde en iedereen neemt zomaar aan dat het waar is. Ik heb een ruige reputatie, wat daar nog eens toe bijdraagt. Maar dat betekent niet dat het ook écht zo gebeurd is. Ik hoop dat mensen die beelden niet meer delen en dat het verhaal niet verder uit context wordt gehaald, want zoiets kan snel uit de hand lopen. Men denkt te snel: ‘waar rook is, is vuur’, ook al is het niet zo. Wat kan ik daar nog meer over zeggen? Zelf kan ik daar heus wel tegen, maar ik vind dat ook heel erg voor mijn familie.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudi Brams

  Niets van aantrekken Sergio, de mensen die je echt kennen weten wel beter...

 • Rudi Brams

  Niets van aantrekken Sergio, de mensen die je echt kennen weten wel beter...

 • Jef Smit

  Mijn woorden worden uit de context gehaald? Gij zegt letterlijk dat ge net een lijn hebt gesnoven!

 • Stephan Van den Berghe

  Niets van aantrekken Sergio. Blijf vooral de grappenmaker die je bent!

 • Johan LAUNDERS

  eerst nadenken en dan zoiets zeggen. Het is natuurlijk de fout van mensen die het uit hun verband rukken, of het niet begrepen hebben. We moeten u dus NOOIT au sérieux nemen. Kom dan niet met Uw kop op TV!