Sam Bettens onderging zijn mastectomie: “Slapen is nu een enorme uitdaging”

Sam Bettens
RV Sam Bettens
Tien dagen geleden onderging Sam Bettens zijn mastectomie, waarbij zijn borstweefsel verwijderd werd. De transman vertelde over de ervaring in zijn wekelijkse vlog op YouTube. “Er zaten drains ter grootte van strootjes in mijn lichaam, maar zo blij dat ik er nu zal uitzien zoals ik voel.”

Sam vertelt dat hij redelijk nerveus was voor de operatie. “Ik had absoluut geen twijfels over de ingreep, ik wist dat ik het wilde, maar het is nooit leuk als mensen in je lichaam gaan snijden”, klinkt het. “En ik was ook wel bezorgd dat het er niet mooi ging uitzien.” Wakker worden was ook geen fijne ervaring. “De verbanden zaten enorm strak, mijn tanden waren aan het klapperen en ik voelde me toch wel wat misselijk en duizelig. Maar ook enorm blij dat het achter de rug was.” 48 uur na de operatie mocht hij voor het eerst de verbanden afnemen en het resultaat bekijken. “Ik dacht dat het een heel emotioneel moment zou zijn, maar eigenlijk voelde het gewoon normaal. Zelfs met de verse littekens en hechtingen zag het er best ok uit. Het voelt juist.”

Intussen geneest hij aan een sneltempo. “Ik heb nauwelijks pijnstillers moeten nemen en voel me niet al té moe. Maar ondanks het feit dat er geen complicaties waren, kan ik ook niet zeggen dat het leuk is. Slapen is bijvoorbeeld een enorme uitdaging: ik moet verplicht op mijn rug blijven liggen, en na een paar uur begint mijn rug pijn te doen. De eerste nachten heb ik vooral Netflix gekeken.” Om over de drains nog maar te zwijgen. “Ik had twee drains die uit mijn lichaam staken. Het zijn opgerolde buisjes die je door je huid kan zien zitten en het vocht afvoeren. Dat komt dan terecht in twee ‘ontvangers’, die je overal mee moet zeulen. Leuk is anders, en het was hemels toen ze er een paar dagen geleden uitmochten.”

Sam wil absoluut niet klagen. “Maar ik wil mensen die hiernaar kijken en een eerlijk verslag willen ook niet doen geloven dat het een makkie is. Maar ik  weet dat deze weken ook voorbijgaan, en dat ik er dan voor eeuwig zal uitzien zoals ik voel. En dan kan ik door het park lopen zonder mijn T-shirt aan.”
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danielle Duym

  Met alle respect en zonder vooroordelen maar dit hoeven we toch allemaal niet te weten. Binnen een maandje slaap je weer als een roosje Sam. Ik wens je veel beterschap.

 • Obi Williams

  Benieuwd hoe je kunt regelen als je vrij bent van werk?

 • joachim albert

  Sorry maar ik ben deze artikels over afwijkende seksualiteit en genderissues, week in week uit, grondig beu. Ik vind dit niet goed en bovendien voor prive-sfeer, net zoals alles omtrent religie. Goed voor Sam Bettens, maar hou dit privé. Mvg

 • Marc Geerts

  Ik lees " Sam wil absoluut niet klagen "? Ik noem dit klagen en zagen en aandacht vragen. Wanneer komt het boek uit ?

 • Roland Meerten

  Respect dat je dit wil en doet. geen respect ervoor dat iedereen het weten moet en alle details te horen krijgt. doe het voor jezelf het is jou leven, dat hoeven wij niet mee te beleven.