Sam Bettens heeft het moeilijk met trage lichaamstransitie: “Het lijkt allemaal soms zo ver weg”

Sam Bettens vlog
RV Sam Bettens vlog
In mei maakte Sam Bettens bekend dat hij transgender is en voortaan als man door het leven wil gaan. Een beslissing waar hij allerminst spijt van heeft, vertelt hij in zijn wekelijkse vlog. Maar dat de veranderingen in zijn lichaam wat achterop hinken, daar heeft hij het wel moeilijk mee.

Op YouTube houdt Sam zijn volgers wekelijks op de hoogte van zijn transitie. Deze week beantwoordt hij de vraag of hij spijt heeft van zijn beslissing om van geslacht te veranderen. “Absoluut niet”, klinkt het. “Dit is wat ik wil, waar ik op heb gewacht, en het voelt steeds juister. Ik heb geen spijt en bijna geen twijfel.” Toch is het niet allemaal rozegeur en maneschijn. “Aan de buitenkant lijkt het alsof ik 85 procent van de weg heb afgelegd, maar vanbinnen voelt het meer als 15 procent. Als ik naar mijn lichaam kijk in de spiegel, lijkt die man die ik wil zijn nog heel ver weg. Ik weet dat dit maar een korte periode is in mijn leven en dat deze fase zal overgaan, maar ik moet mezelf toch regelmatig oppeppen.” 

Op dit moment is er nog maar weinig veranderd aan zijn uiterlijk. “Voor mijn stem en lichaam verandert, heb ik het gevoel dat ik aan het acteren ben, dat ik doe alsof ik een man ben. En als ik die inbind-beha moet aantrekken, is dat gewoon rot.”

Bettens heeft het ook voor het eerst in tijden over zijn nieuwe muzikale project Rex Rebel. Hij kondigde eind vorig jaar aan dat hij met die nieuwe groep muziek wil uitbrengen die niet in het plaatje van K’s Choice past: het zou gaan om dansbare pop en ook de drummer en toetsenist van K’s Choice zouden meespelen. Er lijkt nu ook schot in de zaak te komen. “We duiken binnenkort de studio in, dus hou jullie oren en ogen open”, aldus Sam. Hij ziet het helemaal zitten. “Zelfs als het mislukt, heb ik hier veel aan gehad. Ik heb ontdekt dat ik meer kan dan enkel rockmuziek schrijven, en ik blijk ook heel graag basgitaar te spelen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie Desmet

  Komaan Sam, goe bezig!

 • Carine Verbruggen

  Volhouden Sam had het altijd al in u gezien

 • Christiaan Boogaerts

  Doorzetten Sam als dit jou wens is dan moet je ervoor gaan.

 • Luc Boeckx

  Zoiets duurt heel lang en alles heeft zijn tijd nodig. Ook komen er veel gesprekken met een psycholoog en psychiater bij voor de mentale gesteldheid. Maar het lichamelijke duurt het langst en dat is niet direct mogelijk. Je lichaam moet zich veranderen van vrouw naar man en dat vraagt tijd en de hormonenkuur duurt jaren! Dus Sam onderga dit dag na dag. Veel kracht en doorzettingsvermogen gewenst!