Sam Bettens heeft eerste Vaderdag gevierd: “Maar mijn dochter is me wel vergeten”

RV
In de Verenigde Staten werd vorige week zondag Vaderdag gevierd, en voor Sam Bettens was het de eerste keer dat hij zelf het onderwerp was van de feestdag, nadat hij vorige maand uit de kast kwam als transgender. In zijn wekelijkse vlog vertelt hij dat het best een emotioneel moment was. “Ook al was mijn dochter mij vergeten”, klinkt het.

“Het voelt nog altijd raar, zelfs voor mij, maar het was toch geweldig om mijn kinderen ‘gelukkige Vaderdag’ te horen zeggen”, aldus Bettens op YouTube. Hij en zijn vrouw Sarah hebben vier kinderen: Taylor en Justin uit Sarah’s vorige relatie en twee adoptiekinderen: Jett en Charlie. “De jongste gasten zijn geweldig. Ze hebben geen seconde getwijfeld, hebben mijn transitie geaccepteerd en zijn gewoon verdergegaan met hun leven als achtjarige.” Bij de oudste twee is het nog wat wennen. “Mijn dochter van 23 kent me al sinds haar zesde als haar stiefmoeder. Het is dus niet eens bij haar opgekomen om me een bericht te sturen, en dat is natuurlijk volkomen normaal. Ik weet dat zulke dingen tijd vragen en dat ze zich achteraf heel slecht voelde. Maar ze had de dag erna een test en die is super gegaan, dus alles is vergeven.”

Hij kreeg ook, naast enkele berichten en kaarten van vrienden, een bijzonder vaderdagcadeau. “Mijn schoonvader stuurde me zijn elektrisch scheerapparaat, zoals zijn vader een aan hem had gegeven. Er zat ook een briefje met tips bij. Het was zo'n mooi gebaar van aanvaarding dat ik er even stil van werd.”

Bettens vertelt ook hoe hij nu het mannentoilet gebruikt, en dat vindt hij een verademing. “Ik voelde me nooit echt thuis bij de vrouwenwc’s, ook al zijn die over het algemeen een stuk properder”, klinkt het. “Ik verzon dan een hoop trucjes opdat de andere dames niet zouden denken dat ik een indringer was. Ik duwde mijn borst naar voren, praatte aan de telefoon zodat ze mijn stem konden horen of ging enkel als er een vriendin meeging. Het is heel mijn leven ongemakkelijk geweest, ik hoopte altijd dat er niemand was.” De eerste keer bij de mannen was dan ook een verademing. “Ik was nerveus, maar voor het eerst in mijn leven was niemand naar mij aan het kijken.”
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter De Sadeleir

  Stel je voor je moeder wordt je vader!, die kinderen moeten ook nog buitenkomen en leven, die worden ook overal bekeken als kinderen van,leuk kan dit toch niet zijn!.

 • Peter Simons

  Daar hebben we nu geen behoefte aan !

 • Linda Wellekens

  Mens, euh ... man toch; had dat toch gezwegen, over je dochter ... Die gaat zich voor lang heel slecht voelen door je harde commentaar .... Als dat de nieuwe Sam is ....

 • Karin Theunissen

  Hey Sam, Mooie woorden en super blog. Ben altijd fan geweest van je muziek en je persoonlijkheid en zal dat altijd blijven...als vrouw was je eigenlijk voor mij persoonlijk al een man alleen was er denk ik de stap die je nu eindelijk hebt gezet de stap naar een gelukkiger gevoel in je eigen lichaam ...ik hoop echt dat meer mensen jou voorbeeld gaan nemen indien ze niet gelukkig zijn in hun eigen Body and Soul om het niet te moeilijk uit te drukken...you only live ones ben strong

 • Dick De Zeure

  Iedereen heeft het het recht zijn/haar leven te leiden zoals ze het zelf willen maar verwacht niet dat uw familie en omgeving daar even gelukkig mee zijn.