Sam Bettens deelt zijn onzekerheid: “Wat als mijn stem nooit verandert?”

YouTube
In mei maakte Sam Bettens (47) bekend dat hij transgender is en voortaan als man door het leven wil gaan. Een ingrijpende beslissing, waar hij openhartig over vertelt in zijn wekelijkse vlog op YouTube. Deze week heeft Sam het over het (gebrek aan) effect van de hormonen op z’n stem.

Sam onthult dat zijn stem een van de redenen was waarom hij lange tijd twijfelde om aan de transitie van vrouw naar man te beginnen. “De gedachte dat ik m’n zangstem kon verliezen, maakte me bang”, geeft de K’s Choice-muzikant grif toe. “Je stem kan hees en zwak klinken en je bereik wordt veel kleiner. De meeste transgenders kunnen niet wachten tot hun stem verandert, maar voor mij snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant haat ik het dat mensen ervan uitgaan dat ik vrouw ben omwille van mijn stem, maar aan de andere kant leef ik van mijn zangstem.”

In de reacties onder de video’s op het kanaal van Sam laten fans weten dat ze wel al verschil horen in de stem van de zanger, maar de gewezen ‘Liefde voor Muziek’-deelnemer bekent dat hij het verschil zelf niet opmerkt. Hij voelt zich nu wat gevangen tussen twee vuren, want hij wil dat z’n stem mannelijker klinkt zonder dat z’n zangstem daarvoor moet inboeten aan bereik. “Maar wat als mijn stem nooit verandert?” De zanger beseft dat alleen de tijd raad zal bieden bij dit vraagstuk.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Magdalena Verschaeren

  Mevrouw Bernaert, wat beziet u om zo ordinair en kleingeestig te reageren? Ben je misschien jaloers dat Sam Bettens deze stap heeft durven nemen en jij niet? Sam, ik hoop wel dat je het timbre en de warmte in je stem behoudt.

 • kelly Bernaert

  awel ik hoop dat je stem nooit verandert!

 • annelore declecrcq

  Ik zou dit voor mij iet erg vind. Want zou je stemklank missen hoe die nu is. Ik hou VN je muziek en het geluid van je stel. Was er al verliefd op als kind. Hoop dat dit u niet zal veranderen als je stem nog mannelijke klinkt vond het al niet vrouwelijk maar mooi

 • Liliane Delcaert

  Je stem en je liedjes zijn zo mooi, er verandert niets aan je mooie muziek en je stem .....dat komt wel goed - Chapeau voor de manier dat je met alle veranderingen omgaat Veel succes!

 • Van Eersel Guy

  Dan blijft je stem dezelfde, zoals ze was