Zweedse prinses Madeleine is naar Florida verkast: “Ze zet kwaad bloed bij haar familie”

Madeleine met haar man Chris en hun twee oudste kinderen Leonore en Nicolas.
Getty Images Madeleine met haar man Chris en hun twee oudste kinderen Leonore en Nicolas.
De Zweedse prinses Madeleine (36) is met haar gezin naar Florida verhuisd, en dat is niet alleen ­tegen de zin van haar familie. Ook de ­gewone Zweden zijn haar verhuiswoede beu. ‘Ze doet het om haar ­huwelijk te redden’, wordt er nu gespeculeerd.

De Zweden waren onder de indruk toen Madeleine, haar man Chris O’Neill en hun drie kinderen zich een tijdje geleden opmaakten voor een terugkeer naar haar geboorteland. Het gezin woonde in Londen, maar het koppel liet een luxueus appartement in ­hartje Stockholm renoveren, en oudste dochter ­prinses Leonore was ingeschreven in een peutertuin in de Zweedse hoofdstad. 

Toen begin vorige maand bekend raakte dat het vijftal naar Florida was verkast, kwam dat nieuws dan ook als een donderslag bij ­heldere ­hemel. De Zweden, die de prinses sponsoren met dotaties terwijl ze amper in het land verblijft, staan niet alleen met hun kritiek. Koningin Silvia en kroonprinses Victoria keuren ten zeerste af dat de ­amper vierjarige Leonore al toe is aan haar ­vierde woonplaats in drie landen.

Prinses Madeleine met haar jongste dochter Adrienne.
EPA Prinses Madeleine met haar jongste dochter Adrienne.

Winkelen en feesten

Prinses Leonore werd geboren in New York, waar Madeleine en Chris elkaar ontmoetten en na hun ­huwelijk in 2013 bleven wonen. Begin 2015 kondigde het stel aan naar Stockholm terug te keren, om amper een paar maanden later naar Londen te verhuizen. In het belang van Chris’ carrière, maar de prinses maakte ook duidelijk dat ze als jonge moeder dichter bij haar familie wilde wonen. 

Des te opmerkelijker dus dat ze nog geen halfjaar na de geboorte van haar derde kind, Adrienne, opnieuw de plas oversteekt. Weer volgt de prinses haar echtgenoot, volgens kwatongen om het haar man naar de zin te maken en zo hun huwelijk te redden. Maar ook koningin Silvia en kroonprinses Victoria maken zich zorgen om de verhuisdrift van Madeleine. “Ze zijn erg van streek en hebben bij Madeleine gepleit om aan de kinderen te denken”, zegt een paleisbron in de Zweedse pers. “Stel je voor: een peuterschool in Londen, één in Stockholm en nu wéér een nieuwe school. Madeleine haalt de kinderen ­opnieuw weg uit hun veilige omgeving.” Maar mooie Madde zou genoeg hebben van de kritiek die haar nu al jaren achtervolgt, namelijk dat ze koninklijke en liefdadige taken schuwt en alleen maar aan het winkelen en feesten is. Wat de prinses in alle talen ontkent: zij zette zich naar eigen zeggen hard in voor de World Childhood Foundation, de liefdadigheidsinstelling die door haar moeder koningin Silvia werd opgericht.

Prinses Victoria en haar man prins Daniel.
EPA Prinses Victoria en haar man prins Daniel.

Raad van Victoria

Victoria waarschuwde haar zus dat de verhuis enkel verdere imagoschade zou veroorzaken, en kreeg met perscommentaren als ‘Madeleines luxeleventje in een vakantieparadijs betaald met belastinggeld’ gelijk. “Maar Madeleine is het beu voortdurend onder een ­vergrootglas te leven en aan te horen hoe ze haar leven moet leiden. Ze wil in de anonimiteit opgaan en vindt Florida perfect voor haar en haar gezin. Ik denk ook dat ze de houding van de bedachtzame Victoria moe is”, aldus de bron. Ook Chris is er helemaal klaar mee. In Scandinavië heerst de zogeheten Wet van Jante, een ­gedragscode die dicteert dat je je hoofd niet boven het maaiveld uitsteekt. “Madeleine en Chris zijn het beu steeds een laag profiel te moeten houden en zich aan te passen.”

De stijgende kost van de monarchie lag overigens al onder vuur in het parlement, nu de koninklijke familie in aantal meer dan verdubbeld is sinds 2010. Door Madeleines vertrek kwam ook een debat op gang over de toekomst van haar kinderen. De wet gebiedt dat Zweedse troonopvolgers die niet in hun thuisland ­opgroeien, hun recht op de troon en hun titels verliezen. Het hof repte zich dus om te zeggen dat de verhuis naar Florida goed getimed is, nu Madeleines kinderen ‘nog de voorschoolse leeftijd hebben’. De leerplicht start in Zweden op zevenjarige leeftijd. Het lijkt er dus op dat de prinses haar gezin binnen twee jaar, als Leonore naar de lagere school moet, nóg maar eens zal verplaatsen... 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joeri De clercq

  Koninklijke instellingen per direct afschaffen ! Wat een bende geld verkwisters ! Zeer oneerlijke vertoon! Dat daar nog mensen verzot op zijn..

 • Gilbert Vermeersch

  Ben geen royalist maar laat ieder het leven leiden waar hij voor kiest. Valt dotatie dan weg? Vraag is waarom moeten zij dan een dotatie “krijgen?” Bij ons wil Laurent zn eigen leven leven maar met dotatie. M.a.w. het geld, de vis en de boter. Dat is fout natuurlijk.

 • WILFRIED DE WILDE

  Indien men kiest voor een koningshuis moet men er voor betalen. Liefst zonder morren dan nog.

 • gilberte Vergaelen

  Ja wij hebben ook het jacht gesponserd van onze twee geldwolven in Italië! Ze verblijven hier ook praktisch niet, enkel het ziekenhuis en daarna weer weg!

 • Rudolphe V.DeBaere

  Geen problemen als de royals een "normaal" leven willen leiden. Maar dan wel op eigen kosten. De regeringen van de parlementaire monarchieën zouden een "to do" lijst moeten opstellen welke taken de leden van koninklijke families moeten uitvoeren om hun dotatie te behouden. Maar ondanks veel geblaat zien we ook dat ze in België daar niets aan doen.