Zus van Spaanse koning Felipe verkoopt villa voor begin fraudeproces

Miquel Roca, de advocaat van de Spaanse prinses Crisitna.
EPA Miquel Roca, de advocaat van de Spaanse prinses Crisitna.
De Spaanse prinses Cristina, zus van koning Felipe, heeft haar villa in Barcelona verkocht. Zij moet binnenkort terechtstaan in een fraudezaak, samen met haar echtgenoot Iñaki Urdangarin. De verkoop dient volgens mediaberichten gedeeltelijk als veiligheidsmaatregel om mogelijke schadeclaims te betalen.

Volgens de krant El Pais is de villa van ongeveer 1000 vierkante meter voor 6,9 miljoen euro verkocht. De rechter moest de verkoop goedkeuren.

De prinses wordt voor twee fiscale misdrijven vervolgd aan de zijde van Urdangarin, voormalig Olympisch kampioen handbal. Hij wordt ervan verdacht als voorzitter van een stichting met medeplichtigen ruim 6 miljoen euro overheidsgeld te hebben verduisterd. Cristina zou hem daarbij hebben geholpen. Ze wordt daarmee het eerste lid van de koninklijke familie dat zich voor een rechter zal moeten verantwoorden. Verwacht wordt dat het proces begin 2016 zal starten.

De koning had zijn zus vorige week de titel van hertoging van Palma de Mallorca ontnomen. Het schandaal bracht de reputatie van het Spaanse koningshuis zware schade toe.

Prinses Cristina.
EPA Prinses Cristina.
Koning Felipe.
AFP Koning Felipe.