Zus Thaise koning stelt zich kandidaat voor premierschap

De Thaise ‘prinses’ Ubolratana Rajakanya. Archieffoto.
AFP De Thaise ‘prinses’ Ubolratana Rajakanya. Archieffoto.
Prinses Ubolratana Rajakanya, de oudere zus van de koning van Thailand, is kandidaat voor de post van eerste minister en zal bij de verkiezingen van 24 maart opkomen voor de partij Thai Raksa Chart, die bestaat uit bondgenoten van de voormalige verdreven premier Thaksin Shinawatra.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Thailand dat een lid van de koninklijke familie betrokken raakt in politiek. Ze is bekend als actrice en zangeres en is zeer aanwezig op sociale media, onder meer als antidrugsactiviste. Ubolratana is het oudste kind van de in 2016 overleden koning Bhumibol.

De 67-jarige prinses raakte haar titel kwijt toen ze in 1972 trouwde met een Amerikaan. Ze keerde in de late jaren 1990 na een scheiding terug naar Thailand. Hoewel ze haar titel nooit terugkreeg, wordt ze wel nog als prinses beschouwd door de bevolking in Thailand.

Haar kandidatuur moet nog worden goedgekeurd door een speciale verkiezingscommissie. In Thailand zijn op 24 maart verkiezingen. Ook de chef van de militaire junta die in Thailand aan de macht is sinds de staatsgreep in 2014, Prayut Chan-o-Cha, heeft gemeld kandidaat-premier te zijn. Zijn partij zegt dat Rajakanya’s kandidatuur mogelijk ongrondwettelijk is.

Partijleider Preechapol Pongpanich van de partij Thai Raksa Chart met een officiële kandidaatstelling van Ubolratana Rajakanya, de oudere zus van de Thaise koning.
REUTERS Partijleider Preechapol Pongpanich van de partij Thai Raksa Chart met een officiële kandidaatstelling van Ubolratana Rajakanya, de oudere zus van de Thaise koning.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.