Zo streng wordt prinses Elisabeth opgevoed: "Ze mag nooit luieren"

photo_news
Ieder meisje droomt ervan om een prinses te zijn, maar in de realiteit valt dat toch dik tegen. Koning Filip en koningin Mathilde mogen dan zeggen dat ze hun kroost een normale jeugd gunnen, maar in de praktijk wordt kroonprinses Elisabeth erg streng opgevoed. "Ze mag nooit luieren", aldus royaltywatcher Thierry Debels in Dag Allemaal.

Een normale jeugd is nogal moeilijk te organiseren als je later koningin moet worden. Na de zomer wordt Elisabeth 16 jaar, maar ze wordt al lang voorbereid op haar latere rol. "Filip en Mathilde hebben hun kroost al vroeg laten wennen aan fotosessies en cameraploegen", weet royaltyspecialiste Kathy Pauwels. "Elisabeth was nog geen tien toen ze haar eerste speech gaf en drie jaar geleden hield ze zowaar een zelfgeschreven toespraak in de drie landstalen."

Een verjaardagsfeestje met vriendinnen organiseren of meegaan op schoolreis, dat is ook niet zo gemakkelijk. "Als ze op reis gaat met het schoolkoor logeren haar klasgenootjes bij gastgezinnen. Zij moet om veiligheidsredenen op hotel. Dat meisje wordt de klok rond in de gaten gehouden door twee lijfwachten. Da's geen normale jeugd, hé", aldus Debels. "Elisabeth is ook niet echt het populairste meisje van de klas. Dat ligt vooral aan haar karakter. Ze is afwachtend van aard en zal niet gauw de eerste stap zetten om vrienden te maken."

Mathilde blijkt ook een erg strenge moeder te zijn. "Filip, Astrid en Laurent kregen eigenlijk geen opvoeding. Zij werden aan hun lot overgelaten door Albert en Paola. Bij Mathilde is het net omgekeerd. Zij regisseert elke minuut in het leven van haar kinderen. Ik vrees zelfs dat ze daarin overdrijft. De kinderen van Filip en Mathilde moeten altijd iets aan het doen zijn. Zit Elisabeth niet op balletklas, dan moet ze toonladders oefenen op de piano of tennissen. Ze mag rondfietsen in het grote privépark in Laken of zwemmen in het tropisch zwemparadijs. Ze tekent en leest ook graag, maar mag niet luieren. Elisabeth zit ook als enige van de klas niet op Facebook. Het plaatst haar buiten de groep."

Lees het hele verhaal vandaag in Dag Allemaal.

belga