Zelfs andere petjes: Thaise koning schrapt alle verwijzingen naar zijn voormalige bijvrouw

De Thaise koning Vajiralongkorn.
EPA De Thaise koning Vajiralongkorn.
De Thaise koning Vajiralongkorn is kennelijk vastbesloten alle verwijzingen naar zijn voormalige bijvrouw Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi te verwijderen. Dat betekent onder meer dat de door haar geïnspireerde vrijwilligersbrigades zowaar anders gekleurde petjes hebben gekregen en dat het winterfestival ‘Un Ai Rak' - warmte en liefde - niet meer wordt gehouden. Ook dat was een idee van de in oktober in ongenade gevallen en naar verluidt gevangen gezette 'nobele gemalin' van de wispelturige koning.

Het winterfestival stelde een nostalgisch Thailand voor, het voormalige Siam in de tijd van de absolute monarchie. Om die reden sprak het ook koning Vajiralongkorn aan, aldus de kritische en in Thailand op de zwarte lijst staande koningshuiskenner Andrew MacGregor Marshall. De koning heeft namelijk verschillende elementen uit die tijd teruggebracht, zoals het hebben van meerdere vrouwen en het instellen van eigen koninklijke gardes.

Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi werd door de koning eerder dit jaar aan de bevolking gepresenteerd als zijn extra gezellin, naast koningin Suthida met wie hij in mei plotsklaps huwde. 'Koi' was al vaker aan zijn zijde gesignaleerd, maar zo lang ze geen officiële status had, zwegen Thaise media over haar bestaan. Op 'majesteitsschennis' staat een zware straf en de koninklijke eer is al snel aangetast.

Lang duurde het openbare leven van de bijvrouw echter niet. Ze was te inhalig gebleken en te onaardig tegen de nieuwe koningin, waarna de al vier keer getrouwde Vajiralongkorn haar opzijschoof. Alle officiële portretten van Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi verdwenen weer even snel als ze waren verschenen en alle adellijke officiële titels van de minnares werden ingetrokken. Nu moeten ook stelselmatig alle verwijzingen naar haar eraan geloven.

Bekijk ook: Thaise koning neemt minnares alle titels af
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mike dobbels

    Tis gewoon een gek die aan top van het land staat, beetje zoals bij ons maar bij ons zijn ze met een stuk of 40...

  • Catherine MISTIAEN

    Hij is ook niet op zijn kop gevallen, natuurlijk. Hij verdedigt zijn eerste vrouw: als die gekleineerd en vernederd wordt door haar jongere 'versie', heeft de bijvrouw het zelf gezocht en moet ze opstappen. Deze man heeft inzicht en wijsheid: als 2 vrouwen niet overeenkomen in hetzelfde huis: dan moet de jongste gaan. Maw: een wijs besluit. (Tot spijt van wie het benijdt)

  • Odilon Saverien

    Het land van de glimlach als je rijk ben.