Zaak prins Harry en Meghan tegen Britse tabloids ondanks corona van start

Harry en Meghan
AP Harry en Meghan
De veelbesproken rechtszaak tussen de Britse prins Harry en Associated Newspapers, eigenaar van de tabloids The Mail on Sunday en The Daily Mail, gaat vandaag van start. In Londen vindt ondanks de coronacrisis de eerste hoorzitting plaats. De partijen wisselen via een videoconferentie hun standpunten uit.

De zaak draait voornamelijk om de publicatie van een handgeschreven privébrief van Harry's echtgenote Meghan aan haar vader Thomas Markle uit 2018. Volgens Harry en Meghan zijn er delen van de brief bewerkt of helemaal niet gepubliceerd en is Meghan daardoor in een kwaad daglicht gesteld. Ook zou ze niet zijn ingelicht over de publicatie van de brief.

Uit de brieffragmenten bleek dat Meghan haar beklag deed over hoe haar vader haar behandelt. Associated Newspapers vindt het publiceren van Meghans brief gegrond en meent dat er geen schending was van privé-eigendom. Het bedrijf voert aan dat ze als lid van de koninklijke familie geen reële verwachting mocht hebben van privacy en dat ze geen afspraak had met haar vader over geheimhouding van de brief.

Thomas Markle
REUTERS Thomas Markle

Vader getuigt

Eerder deze week schreef The Guardian op basis van rechtbankstukken al uitgebreid over de aanloop naar het huwelijk van Harry en Meghan en hun relatie met Thomas Markle. De hertog van Sussex smeekte zijn aanstaande schoonvader om niet met de Britse tabloidpers te praten en waarschuwde hem herhaaldelijk dat het averechts zou werken als hij dat wel zou doen.

Thomas Markle zou ondertussen bereid zijn te getuigen tegen zijn eigen dochter, zo lekte eerder uit. De verdediging wil hem oproepen als hoofdgetuige, zodat hij kan zeggen dat hun relatie al bekoeld was.

Harry, zesde in lijn van troonopvolging, en Meghan maakten in januari bekend een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen. De hertog en hertogin van Sussex hebben sinds dag 1 al moeite met de vele media-aandacht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.