Prins William en Kate lanceren groots initiatief om aarde te redden

EPA
De Britse prins William heeft op de laatste dag van het jaar de komst van de Earthshot Prize aangekondigd. Er was al langer bekend dat er iets nieuw op komst was en dat zorgde voor heel wat speculaties. Daar komt nu een einde aan, want de hertog van Cambridge introduceert een initiatief om reddingsacties voor de aarde te stimuleren.

Volgens William staan we aan het begin van een cruciale periode. “Of we gaan door met onherstelbare schade aanrichten aan onze planeet, of we gebruiken onze unieke kracht als mensen om te innoveren en problemen op te lossen”, zegt de prins. “Mensen kunnen grootse dingen bereiken. De komende tien jaar staan we voor de grootste test ooit, een decennium van actie om onze planeet te redden.”

Vanaf 2021 worden in ieder geval tot 2030 jaarlijks vijf winnaars benoemd. Op die manier moeten er aan het einde van het decennium ten minste vijftig oplossingen zijn voor de grootste problemen in de wereld. De uitreikingen vinden plaats in verschillende steden over de hele wereld en worden toegekend aan individuen, teams of samenwerkingsverbanden zoals wetenschappers, activisten, economen, leiders, regeringen of bedrijven. “Iedereen die een substantiële ontwikkeling of bijdrage levert aan het oplossen van onze milieu-uitdagingen”, staat op de site van de Earthshot Prize.

Man op maan

De lancering gaat dinsdag gepaard met een video, die is ingesproken door de befaamde bioloog en documentairemaker David Attenborough en is ondertiteld in zeven verschillende talen om maar zo veel mogelijk mensen over de hele wereld te bereiken.

William en het team achter de Earthshot Prize hopen op een soortgelijke actie als in de jaren ‘60, toen er wereldwijd werd gewerkt om een man op de maan te zetten. “Laat dat ons inspireren om de serieuze uitdagingen waar we op aarde voor staan aan te pakken”, aldus Attenborough in de video.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lieve vanderstraeten

  En wat gaan ze zelf concreet doen, minder reizen maken in lege en voor hun speciale vliegtuigen en boten, in 1 gewoon huis wonen en hun leegstaande paleizen afbreken, geboortebeperking promoten over de hele wereld, op de eerste lijn mee gaan demonstreren tegen de oerwouden kap overal ter wereld. Mee als parkwachter onze wilde dieren beschermen enz. En hoeveel gaan ze van hun eigen miljarden in eigen projecten steken. Wat gaan ze zelf doen!

 • peter de bock

  Supper!!!!!!

 • Ronald Roelants

  Wow prins William en prinses Kate, gaan jullie financieel bijdragen om deze prijzen te kunnen betalen ; dus ik bedoel ... niet enkel jullie naambekendheid geven maar echt geld geven ... Onnozelaars.

 • eric van der jeugdt

  Huigelaars zelf hebben ze een ecologische voetafdruk van hier tot australie.

 • Diane Bernaerts

  "Grote aankondiging"? In de woorden "our first announcement of 2020" zie ik niet direct de belofte van een "grote" aankondiging.