Kate Middleton in verwachting van tweeling?

photo_news
Het Britse koninklijk paleis heeft gisteren dan toch het bericht de wereld ingestuurd waar heel Groot-Brittanië reikhalzend naar uitkeek: Kate Middleton is zwanger. De Hertog en Hertogin van Cambridge moesten de blijde boodschap eerder bekend maken dan gebruikelijk is, namelijk voor het kritieke punt van twaalf weken zwangerschap omdat Kate is opgenomen in het ziekenhuis met een extreme vorm van zwangerschapsbraken oftewel hyperemesis gravidarum. Deze aandoening komt drie maal vaker voor bij vrouwen die een meerling verwachten. Over Het Kanaal zijn de speculaties dan ook volop losgebarsten. Is Kate in verwachting van een tweeling?

De Hertogin van Cambridge werd gisteren overgebracht naar het King Edward VII hospitaal in London waar ze naar verluidt enkele dagen zal moeten blijven. Bij vrouwen met Hyperemesis Gravidarum (HG) is de misselijkheid onophoudelijk aanwezig en zorgt voor heftige overgeefsessies. Ze houden vaak bijna niets binnen en kunnen soms zelfs van een slokje water gaan overgeven.

Complicaties
Het leidt tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. In het ziekenhuis wordt dan gezorgd voor rehydratatie middels een infuus zodat de maag en slokdarm rust krijgen. Vaak worden ook medicijnen tegen misselijkheid voorgeschreven en soms is ook sondevoeding nodig om tekorten aan te vullen.

Prins William verlaat het hospitaal
AP Prins William verlaat het hospitaal
Politieagenten houden de wacht aan de ingang van het ziekenhuis
ap Politieagenten houden de wacht aan de ingang van het ziekenhuis
afp

HCG
Gelukkig houdt de aandoening weinig risico's in voor de baby. Misselijkheid en overgeven zijn zelfs vaak tekenen van een gezonde zwangerschap. Hyperemesis gravidarum wordt onder meer veroorzaakt wordt door een hoger gehalte van het zwangerschapshormoon hCG. Meer hCG kan wijzen op het feit dat er zich meer dan één foetus in de baarmoeder bevindt. Met andere woorden Kate Middleton zou kunnen zwanger zijn van een tweeling.

De extreme misselijkheid start meestal na negen weken zwangerschap en verdwijnt vaak spontaan na 16 tot 20 weken. Sommige vrouwen zitten er helaas hun hele zwangerschap mee opgescheept. Vaak moeten deze dames dan meer dan één keer in het ziekenhuis worden opgenomen.

Mola-zwangerschap

Een hoger gehalte van hCG kan ook in verband gebracht worden met een mola-zwangerschap of een niet goed aangelegde zwangerschap. Wanneer er tijdens of kort na de bevruchting iets misgaat kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Gewoonlijk is er bij een mola-zwangerschap dus geen embryo. Is er bij uitzondering toch een vrucht, dan is deze bijna nooit levensvatbaar. Een mola-zwangerschap wordt normaal in een vroeg stadium gedetecteerd en de koninklijke familie zou in dat geval de zwangerschap nooit op deze manier bekendgemaakt hebben.

De Britse pers speculeert dat de baby verwekt werd tijdens hun rondreis in de Stille Zuidzee
afp De Britse pers speculeert dat de baby verwekt werd tijdens hun rondreis in de Stille Zuidzee
Will en Kate op de Salomonseilanden.
AP Will en Kate op de Salomonseilanden.
photo_news

Twitter
Door de ziekenhuisopname van de prinses moest het koninklijk paleis snel handelen vooraleer dit zou uitlekken. "In het Twittertijdperk zou het onmogelijk geweest zijn om dit geheim te houden", bevestigen insiders. De koningin, prins Charles en prins Harry (die trouwens gecontacteerd werd in Afghanistan) werden in allerijl op de hoogte gebracht alvorens het paleis de blijde boodschap de wereld instuurde rond 16u lokale tijd.

Troon
De baby zal de derde in lijn zijn om de troon op te volgen ongeacht of het een jongen of een meisje is. Hierdoor schuift prins Harry een plaatsje naar achter. Indien Kate een tweeling op de wereld zet, zal de eerstgeborene op de troon komen te zitten. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een keizersnede? In dat geval bepaalt eigenlijk de arts - misschien met wat koninklijk advies - wie koning of koningin wordt.

Vrijdag leek de prinses zich nog opperbest te voelen toen ze gezwind deelnam aan een hockeypartijtje op haar vroegere school St. Andrew's.
Photo News Vrijdag leek de prinses zich nog opperbest te voelen toen ze gezwind deelnam aan een hockeypartijtje op haar vroegere school St. Andrew's.
Photo News