Vroegere Spaanse koning in beroep tegen onderzoek naar erkenning Belgische dochter

De voormalige Spaanse koning Juan Carlos.
AFP De voormalige Spaanse koning Juan Carlos.
De vroegere Spaanse koning Juan Carlos (77) is in beroep gegaan tegen de beslissing van het Spaanse Hooggerechtshof. Die rechtbank had in januari namelijk ingestemd met het onderzoeken van een vraag van een Belgische vrouw naar vaderschapserkenning. Dat werd uit gerechtelijke kringen vernomen.

Ingrid Sartiau, een Belgische vrouw van in de veertig, beweert een buitenechtelijke dochter te zijn van de vroegere Spaanse vorst. De moeder van Sartiau zou Juan Carlos hebben ontmoet toen ze in de jaren vijftig en zestig werkte als gouvernante in Frankrijk.

Vraag naar vaderschapserkenning
De vrouw startte in 2012 al een eerste gerechtelijke procedure op in Madrid, maar toen werd haar aanvraag meteen geklasseerd vanwege de onschendbaarheid van de koning. In januari, zowat een half jaar nadat Juan Carlos afstand had gedaan van de troon, stemde het Spaanse Hooggerechtshof er toch mee in om de vraag naar vaderschapserkenning te laten onderzoeken.

Ook Sartiau in beroep
"Juan Carlos is in beroep gegaan tegen dat verzoek", zo meldt een gerechtelijke bron. Volgens diezelfde bron is ook Ingrid Sartiau in beroep gegaan tegen de beslissing van de rechtbank. Haar eis om Juan Carlos aan een DNA-test te onderwerpen werd immers niet ingewilligd, zo klinkt het.

Het koninklijk paleis in Madrid wenste niet te reageren en stelde dat het om een privézaak gaat.

Ingrid Sartiau.
medialaan Ingrid Sartiau.