Exclusief voor abonnees

Verworpen door hun eigen volk: een eeuw geleden werden De Romanovs brutaal vermoord

M Ihofland
In 2000 vond in Moskou een hoogst merkwaardige persconferentie plaats. Een 101-jarige vrouw beweerde grootvorstin Anastasia te zijn en was naar Rusland teruggekeerd om ‘haar’ Romanov-fortuin op te eisen. Daarvoor waren er al zo’n dertigtal Anastasia’s opgestaan. 

De echte grootvorstin moest tot in 2007 wachten om in vrede te kunnen rusten, toen DNA-onderzoek uitwees dat ze wel degelijk samen met haar ouders, zussen en broertje in het holst van de nacht in een kelder brutaal geëxecuteerd was door Lenins Bolsjewieken. “Iets afschuwelijkers dan de laatste week van het gezin is niet voorstelbaar”, schreef kolonel Pavel Rodzianko, die ooggetuige was van de lijdensweg van tsaar Nikolai II (50), tsarina Alexandra (46), hun vier dochters Olga (22), Tatiana (21), Marija (19) en Anastasia (17) en enige zoon Aleksej (13).

Je hebt 7% van dit artikel gelezen




14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Vansteelandt

  Wie zijn volk als slaaf gebruikt om zich te verrijken en voor de rest verwerpt moet vroeg of laat het onderspit delven. Jammer dat er uit dat volk even grote uitzuigers geboren werden.

 • Gerd Peeters

  Niemand heeft het recht om een andere mens te vermoorden.

 • Jos Plessers

  Overal ter wereld is er revolutie door de eeuwen heen geweest en overal worden machtsgeile wellustelingen geboren,staan aan de top en vermoorden miljoenen mensen en worden daarna zelf vervangen door alweer machtsgeile wellustelingen.Deze onzin herhaalt zich nog steeds,soms op minder schaal,maar zulk uitschot zal blijven bestaan,aanbeden en gevreesd door voor- en tegenstanders

 • Johan Vandevelde

  De familie Romanov blijft me fascineren. Ook toen was Rusland autoritair.

 • mark germanus

  Eigen schuld ,dikke bult. Had hij meer onder zijn bevolking gekomen in plaats van te denken dat hij God op aarde was en feestjes te geven,hadden ze hem misschien laten gaan. Die leefde nog zoals in de middeleeuwen,volk zijn slaven en moeten alleen opbrengen !Als je in de Armery van het Kremlin ziet wat daar ligt aan goud,diamanten,smaragden enz zowel van de tsaren als de kerk moet je niet verschieten van een revolutie.