Vandeput gaf zelf fiat voor privéreis koning Filip

BELGA
Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft - ondanks alle ontkenningen van de voorbije dagen - zelf zijn fiat gegeven voor de privéreis van koning Filip met een Falcon-jet op kosten van het leger. Dat blijkt uit een brief die De Tijd vandaag publiceert.

Afgelopen weekend kwam er, vooral vanuit de Vlaamse partijen, heel wat kritiek op de privéreis van de koninklijke familie. Maar minister van Defensie Vandeput waste zijn handen in onschuld. Die reis was al langer gepland en hij had daar niets mee te maken, klonk het toen.

Maar nu blijkt uit de brief die De Tijd kon bemachtigen dat het wel degelijk Vandeput zelf was die toestemming gaf voor het gebruik van een legervliegtuig voor de reis. "Ik heb met de meeste aandacht kennis genomen van uw schrijven hernomen in referte betreffende het ter beschikking stellen van een militair vliegtuig voor een verplaatsing van de Vorsten op 20 en 31 december 2014 naar Delhi. Met genoegen deel ik u mee dat de nodige richtlijnen aan de Luchtcomponent gegeven werden om deze zending uit te voeren", zo staat er letterlijk.

Het kabinet van Vandeput verdedigt zich door te stellen dat het de minister "ontgaan was" dat hij de brief had ondertekend. Bovendien mag Vandeput helemaal niet weigeren dat de koning zich met een militair vliegtuig verplaatst, want dat is verplicht om veiligheidsredenen.

Nog volgens De Tijd is er nu ook kritiek op het recente blitz-bezoek van Vandeput aan Afghanistan, dat 250.000 euro heeft gekost.

PHOTO_NEWS