Toekomstige groothertog van Luxemburg gaat trouwen

Groothertog Henri van Luxemburg, groothertogin Maria Theresa, Daniela Schadt, de Duitse president Joachim Gauck en erfopvolger Guillaume.
GETTY Groothertog Henri van Luxemburg, groothertogin Maria Theresa, Daniela Schadt, de Duitse president Joachim Gauck en erfopvolger Guillaume.
De toekomstige groothertog van het Groothertogdom Luxemburg, Guillaume (30) zal dit jaar trouwen met de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy (28). Het paleis maakte vandaag de verloving van de erfgroothertog bekend, die morgen in besloten kring zal plaatsvinden.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft gezegd dat het huwelijk gepland is voor de tweede helft van 2012. Guillaume is de oudste zoon van groothertog Henri (57) en zal op een dag zijn vader opvolgen.

Toekomstige Luxemburgse groothertogin Stéphanie stamt af van een van de oudste adellijke families van België. Ze studeerde Germaanse talen in Louvain-la-Neuve in Berlijn. Daarna werkte ze op de Belgische ambassade in Berlijn. Ze heeft, toen ze achttien was, ook een jaar in Rusland geleefd. Stéphanie spreekt Frans, Engels, Duits en Russisch.

Guillaume is in 2000 benoemd tot erfgroothertog, nadat zijn vader Henri van Luxemburg de troon had bestegen. Na zijn middelbare studies in Zwitserland ging hij naar de Britse militaire academie in Sandhurts. Hij studeerde politiek in Groot-Brittannië en Frankrijk.

Guillaume wordt de zevende troonopvolger in de Luxemburgse tak van de Nassau-Weilburgdynastie. De titel 'groothertog' wordt gegeven aan vorsten die zich in rang tussen koning en hertog bevinden. Luxemburg is het enige groothertogdom in de wereld en telt ongeveer 500.000 inwoners.