Thais koningshuis publiceert foto’s van minnares koning Rama X in sport-bh

De Thaise koning met zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi.
EPA De Thaise koning met zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi.
Het Thaise koninklijk paleis heeft diverse foto’s gepubliceerd van de officiële ‘bijvrouw’ van de koning van Thailand, Rama X. De beelden geven een zeldzaam inkijkje in de Thaise monarchie, die normaal gesproken vrij afgeschermd is van de buitenwereld.

De 34-jarige voormalige verpleegster, Sineenat Wongvajirapakdi, werd eind juli officieel benoemd als ‘bijvrouw’ van de 67-jarige koning. Op de ongeveer zestig beelden die maandag in lokale media verschenen, is ze te zien in verschillende situaties; met de koning, als piloot, deelnemend aan een militaire oefening en zelfs één in sport-bh. De foto’s veroorzaakten veel ophef in het land.

Een stormloop op de website van het Thaise Bureau van de Hofhouding zorgde ervoor dat de site lange tijd niet bereikbaar was. Nieuwsgierige Thai kregen, wanneer de website bereikbaar was, een hele reeks foto’s te zien van koning Vajiralongkorn en Sineenat. Ook werd een lijvige levensbeschrijving verspreid van de voormalige verpleegster die een rang heeft in de Koninklijke Lijfwacht.

Een opmerkelijke foto van Sineenat Wongvajirapakdi in sport-bh.
AFP Een opmerkelijke foto van Sineenat Wongvajirapakdi in sport-bh.

De openbaarmaking van de foto’s en een biografie van Sineenat Wongvajirapakdi is vooral opmerkelijk, gezien het gesloten karakter van het Thaise koningshuis. Koning Rama X verschijnt zelden in het openbaar en Thaise media kunnen slechts beperkt over dit soort zaken berichten. Het land kent een strikt verbod op majesteitsschennis. 

Wongvajirapakdi verkeerde al enige jaren in zijn gezelschap maar werd eind juli bij het verjaardagsfeest van de koning opeens formeel benoemd tot ‘koninklijke gemalin’. Die titel was in Thailand in bijna een eeuw niet meer gebruikt omdat de voorgaande koningen het hielden bij één echtgenote. Vajiralongkorn echter niet. Hij trouwde in mei al met Suthida Tidjai, die sindsdien bekend staat als koningin Suthida. Ze is zijn vierde echtgenote en woont in Zwitserland. Koning Rama X heeft zeven kinderen bij zijn drie eerdere vrouwen. Al deze huwelijken eindigden in een scheiding. 

De laatste keer dat een heerser in Thailand er een officiële concubine op nahield, was Rama VI in 1921, toen het land nog het Koninkrijk Siam heette.

Sineenat Wongvajirapakdi
EPA Sineenat Wongvajirapakdi
Koning Rama X en zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi.
AFP Koning Rama X en zijn minnares Sineenat Wongvajirapakdi.28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ilse Hannes

  Een bijvrouw is niet ongewoon in Thailand. Het wordt vaak gedoogd door de échte vrouw, zolang er maar brood op de plank komt. P.S. Ik woon in Thailand.

 • Victor Munster

  Mannen met macht en geld hebben minaressen. Die windt er op zijn minst geen doekjes rond.

 • WILLIAM TAELMAN

  Mooie vrouw

 • Sabine Van de Kerkhove

  Amai, letterlijk ne paradijsvogel ;-))

 • fernand vandewiele

  moet het niet zijn:rama XXX ?