Sprookjesachtige ontmoeting Fabiola en Boudewijn is niét echt gebeurd

Koning Boudewijn en koningin Fabiola
photo_news Koning Boudewijn en koningin Fabiola
Het verhaal achter de ontmoeting van voormalige vorst Boudewijn en zijn vrouw, Fabiola, is verzonnen. 

Het klonk bijna als een sprookje: in 1960 werd de Ierse non Veronica O’Brien in opdracht van Boudewijn naar Spanje gestuurd, waar ze op zoek moest gaan naar een geschikte vrouw voor hem. Zij dacht dat Fabiola de Mora y Aragón wel een goede match voor hem zou zijn, en wonder bij wonder bleek dat ook waar. 

Niet dus, zo weet De Standaard, want Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar hedendaagse geschiedenis aan de KUBrussel, en zijn collega-historicus Emmanuel Gerard, hebben de situatie onder de loep genomen. Wat ze ontdekten? Boudewijn en Fabiola hadden elkaar daarvoor al enkele keren ontmoet. Volgens de historici zagen ze elkaar voor het eerst in 1957, in Zwitserland, en later ook nog eens in Brussel. 

Toch schreef kardinaal Suenens de eerste versie in zijn boek, twee jaar na de dood van Boudewijn. Maar ook dat valt te verklaren: "Hij wilde aantonen dat Boudewijn een buitengewoon mens was. Daarbij hoorde zo’n sprookje."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mathieu Peeters

  Wat een gezever is dit : dat is gewoon omdat ze niets anders kunnen schrijven in hun dagbladen wat bewijst wat een ellendige bende de journalisten wel zijn geworden. Laat die mensen gewoon in vrede rusten en schrijft over wat er dagdagelijks gebeuert, maar ja daar moeten ze voor straat op en dat is toch ohhh zoooooooooooooooo moeilijk.

 • Sylke Buysse

  Het zijn serieuze vijgen na Pasen, hee....

 • Albert dombree

  men noemde hem koning van het volk , hij keek gewoon neer op zijn bevolking en die Spaanse was geen haar beter

 • Vladimir De Leeuw

  Meneer Van den Wijngaert maakt slechts veronderstellingen, terwijl Kardinaal Suenens bewijzen gaf. Ongeloofelijk dat er zoveel aandacht aan zoiets wordt gegeven, het is helemaal niet onderbouwd en rust gewoon op een aantal aannames en veronderstellingen. Dit zijn geen wetenschappers, maar gewone rioolpers-schrijvers.

 • Jean Schoups

  Franco was de huwelijksmakelaar die Fabiola "van de markt" gehaald heeft!