Spaanse koning noemt Catalaanse leiders "onverantwoordelijke wetsovertreders"

reuters
Koning Felipe VI van Spanje heeft zonet in een tv-toespraak scherpe kritiek geuit op de politieke leiders in Catalonië, de regio die zich van Spanje wil afscheiden. De monarch toonde zich boos en verweet hen onder andere "onverantwoordelijk gedrag" door tegen de wet in een referendum te houden.

"Catalaanse leiders hebben de Spaanse wet overtreden en een totaal gebrek aan loyaliteit laten zien", sprak Felipe. Het was de eerste keer dat de Spaanse koning reageerde op de situatie in Catalonië. Zondag vielen honderden gewonden doordat de politie ingreep toen mensen wilden gaan stemmen bij het referendum.

"De Catalaanse autoriteiten hebben op een systematische manier de regels geschonden, en hebben een onaanvaardbaar gebrek aan loyauteit getoond voor de machthebbers van de staat, die zij in Catalonië representeren", stelde Felipe. Hij beschuldigde de regionale autoriteiten ervan "buiten de wet en de democratie te zijn getreden" en te proberen om "de eenheid van Spanje te breken". Ook zetten de Catalanen de "stabiliteit van Catalonië en heel Spanje op het spel".
De koning riep de Catalanen ook op om de "grondwettelijke orde" te verzekeren.

"Het zijn moeilijke tijden, maar we zullen ze overwinnen en vooruitgaan", stelde Felipe nog, die aan alle Spanjaarden "een boodschap van kalmte en hoop" wil meegeven. Hij stelde eveneens dat het aan de Catalanen is om de "grondwettelijke orde" te verzekeren, en dat het zowel in Spanje als in Catalonië onmogelijk is "om zonder dat respect voor de wet samen te leven".

Het Grondwettelijk Hof had het referendum van zondag verboden. Eerder stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy al dat er zondag "geen referendum maar een enscenering" heeft plaatsgevonden.
    
Volgens de Catalaanse autoriteiten heeft 42,3 % van de kiesgerechtigden een stem uitgebracht, en heeft 90 procent van hen voor de onafhankelijkheid gestemd. Door rellen raakten op de dag van het referendum meer dan 800 mensen gewond.

Ada Colau, de burgemeester van Barcelona, reageerde vanavond scherp en teleurgesteld op de toespraak van de koning: "Geen oplossing, geen vermelding van de gewonden, geen oproep tot dialoog. Een onverantwoordelijke toespraak die een regeringsleider onwaardig is", tweette ze.
91 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino D.

  De parkingbewoners hier dragen zwaar bij voor de problemen van de grote steden. Maar zijn er zelf wel steeds minder welkom. Tenzij ze zwaar betalen om er eens te parkeren. Gezien de nieuwe politieke opvattingen en trends zou en referendum voor fiscale autonomie niet slecht zijn. Bindend uiteraard. En met de volle steun van die aanhangers die groot voorstander zijn van de lokale democratie mag verondersteld worden.

 • lap gerard

  Zijn vader was de marionet van Franco, die de regio's grof behandeld heeft met schending van de meest elementaire mensenrechten. Bovendien is hij niet,democratisch verkozen, maar dictatoriaal aangesteld. Hij denkt alleen aan zijn financieel voordeel.

 • Rudy Van G

  Zo als elke koning. Kan niks heeft alles gekregen. Al wat zij moeten doen voor da jobke te krijgen is geboren worden. Een hele prestatie!!

 • Wickerman

  Deze niet verkozen figuur moet zwijgen over democratie en rechtstaat, en voor het tribunaal van Den Haag gebracht worden voor het brutale optreden van zijn politie.

 • stefan DEVILLE

  nog zo een geval dat 9 maand per jaar op zijn jacht ligt te dobberen !!